Avel & Bebisar

Limicolaria flammea-avelsfrågor

2014-07-18 23:35 #0 av: jossa5

Läste igenom artikeln om denna snäcka, och den verkar ju vara en bra första-snäcka. Sitter och är sugen, men får nog vänta ett tag då sambon inte vill ha.

Men funderar lite grand. Hur länge lägger dessa snäckor ägg? Är det livet ut? Om man har ett par, får ägg och sparar två av dessa i en ny bur, kommer dom lägga ägg med varandra? Då borde det väl bli inavel? Och det kanske man inte är så bra att göra i flera generationer? Eller märks det inte hos snäckor? Ska man bara spara ett ägg = en unge, och sen köpa in en snäcka från någon annan?

Känns ju roligt ändå att det är ett djur som man kan få uppleva flera generationer av utan större problem, då dom lägger ägg. :)

Anmäl
2014-07-19 12:10 #1 av: Smilla W

De lägger ägg hela livet, så länge de är nöjda med miljön de bor i. Om du håller två syskon tillsammans kommer dessa att para sig, vilket definierar inavel. Inavel på verkar oftast inte snäckorna i korta drag men i långa loppet uppstår negativa defekter så som hos många djurslag. En del arter är mer inavlade än andra och har lättare att få problem, främst arterna inom Lissachatina-släktet. Problem det kan leda till är desformerat skal, ändrat antal ögon, för tidig död och att individen inte blir så stor som den skulle kunna bli.

Trevligt att du fått upp intresse för snäckor, hoppas du kan övertala din sambo om att snäckor är faschinerande ich roliga djur. Lycka till! :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-07-19 14:51 #2 av: jossa5

#1 Tack för bra svar! 
Fortsätter läsa på och bearbeta sambon samtidigt. ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.