Hälsa & Skötsel

(X)Hur avlivar man snäckor?

2014-07-15 17:25 #0 av: jossa5

Kanske lite underlig fråga, men såg i en tråd här "(S) Lissachatina alissa" att kravet för att få köpa var att ha ungarna som foder eller avliva.
Men hur gör avlivar man en snäcka på ett humant sätt? Jag frågar av den anledningen att jag är intresserad, och det är intressant att veta.

Ställer jag en fråga som man inte får svara på, så skicka ett pm. Och ber om ursäkt ifall man inte får fråga alls!

Anmäl
2014-07-15 17:47 #1 av: fiore

Man sätter snäckorna i kylen, när de har gått i dvala sätter man dem i frysen så de dör omedvetet. Det är vad jag har fått hört iallafall Glad

Anmäl
2014-07-15 19:18 #2 av: Smilla W

Alla frågor är givetvis tillåtna! Bättre at fråga och göra rätt än att inte fråga och göra fel Glad

Den metod som #1 beskrev är nog den absolut vanligaste. Men till nyfödda små snäclkingar tycker jag det är lättast att snabbt krossa dem med något hårt, till exempel en sten. Då kan du dessutom använda resterna som foder till de vuxna snäckorna!

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-07-15 19:18 #3 av: Smilla W

Sätter ett (x) på rubriken så vet folk att det är ett känsligt ämne :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-07-15 19:22 #4 av: thessanh

Jag kan inget om snäckor, råkade snubbla över tråden bara, men måste fråga. Varför ens döda dem? Varför inte låta dem gå fria i naturen om nu alternativet är att döda?

Anmäl
2014-07-15 19:27 #5 av: Smilla W

Mycket bra att du frågar! De snäckor som är på tal råkar vara afrikanska jättesnäckor, om bara ett fåtal sådana skulle råka komma ut  i svensk natur vore det katastrofalt för både samhället och ekosystemet. Detta har redan hänt i en del länder, däribland USA, vilket gjort att de nu är olagliga att ha som husdjur där. Dessa problem vill vi helst undvika, därav är det viktigt att känna till ansvaret och att kunna kontrollera överflödet av ungar. De fungerar dessutom mycket bra som foder till andra djur Tummen upp

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-07-15 19:46 #6 av: thessanh

okej, jag tycker bara det låter otäckt. Hoppas istället att folk slutar att föda upp fler än de har möjlighet att ta hand om och ge ett bra liv.

Anmäl
2014-07-15 19:59 #7 av: fiore

#6 Det är ganska svårt då antalet blir jättemånga. Speciellt hos snäckor som föder upp levande snäckor, det är ju bättre att avliva dem istället för att ha för många hemma att tiden inte räcker till.
Snäckor som föder upp ägg är det delvis lättare, man lägger de oönskade äggen i kylskåpet och de överlever inte. Antalet blir ju mycket mindre eller inga ungar alls.
Snäckor är tvåkönade och samtidigt behöver sällskap, inte går det att "kastrera" någon/några av dem vilket är synd :(

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.