Att äga snäckor/sniglar

"Nybörjarsnäcka"

2014-04-17 17:21 #0 av: fairyautumn

Hejsan :) Jag har nu ett tag funderat på att köpa snäckor men jag är inte säker på vilken art.. Jag är nybörjare så jag vill ha något ganska "enkelt". Vad skulle ni rekommendera, ni som kan? ;) 

Min drömsnäcka är A. Reticulata men de kanske inte är så bra om man inte är "van"? Jag tar gärna emot enkla skötselråd också :)

Anmäl
2014-04-17 17:37 #1 av: Smilla W

Hej!

Kul att du är intresserad av snäckor och välkommen hit!

De flesta arter är ganska lättskötta, givetvis är det dick bäst att gå efter vad man är intresserad av. Saker att tänka på är bland annat, vill du ha en aktiv art, en innaktiv art, en stor eller liten art. De vanligaste snäckorna som även lämpar sig bra för nybörjare är Lissachatina fulica, Lissachatina reticulata (dessa går dock nästan bara att få tag i med albinofärgad kropp) och Lissachatina immaculata. Det finns bra artiklar om dessa arter här på forumet, läs gärna dessa för att se vilken som skulle kunna passa dig. Archachatina marginata sp. Är också ganska lättskötta, men inte lika vanliga i Sverige.

Passa även på att läsa artikeln "Vanligt förekommande frågor" för att ha en grund att stå på. Alla artiklar hår att hitta länkade under artickeln "alla artiklar"

Lycka till och fråga på om det är något du undrar över efter att du har läst artiklarna :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-17 21:04 #2 av: jnielsen

När jag (ganska nyligen) började med snäckor så blev jag tipsad om A. immaculata eller A. reticulata som nybörjarsnäcka, så satsa du på reticulata direkt!

Anmäl
2014-04-18 00:27 #3 av: Chinesecrestedlover

Hej!

Om jag var du så skulle jag skaffa de som intresserar mest. Jag föll pladask för A.reticulata så nu (sedan februari) bor tre sötnosar av denna art hos mig. 

De är mina första landlevande snäckor (om man inte räknar de jag släpade in som barn/tonåring då... hehe). Annars har jag vattenlevande snäckor i nästan alla mina akvarier. Men som nybörjare på landlevande snäckor (annat än de svenska då) så vill jag bara (med allt detta babblande) få sagt att de är lättskötta och verkar trivas ypperligt, äter och växer så det knakar :-) 

Läs på om deras krav och vad de gillar att mumsa på (och inte ska få för att det är farligt) och glöm inte att ge de kalk (enklast i form av sepiaskal) så ska det nog gå bra ska du se.

Tänk dock på att A. reticulata blir stora (och att de växer sjukt snabbt, hehe) och därför kräver en del utrymme som vuxna. Mina bodde i början i en petbox/plastterrarium (vid köp var de bara ca 2-3 cm stora, skallängd då) och nu har de sedan någon vecka fått flytta in i ett litet glasterrarium... vilket de börjar bli i största laget för (de är nog runt 7 cm nu) så snart måste de flytta igen (till ett lite större utrymme, troligen ett akvarium med lock alternativt en större plastback) och när de blivit vuxna kommer de att få bo i ett akvarium (omgjort till terrarium då) som är ca 80 cm långt. 

Lycka till med dina snäckor!

Mvh/Chinesecrestedlover 

Anmäl
2014-04-18 06:11 #4 av: jnielsen

Ja, tänk på det med storleken! Mina immaculata är 13-14 cm nu och det terrarie jag har är För litet nu tycker jag. Det är h:50 l:40 och b:30

Anmäl
2014-04-20 17:56 #5 av: fairyautumn

Tack så mycket för alla svar (: Jag har läst mycket här på sidan, i stort sett alla artiklar, men kommer förmodligen läsa ännu mer om jag nu ska köpa (: 

Jag gillar den abinofärgade kroppen väldigt mycket så det skulle inte göra något!

Jag har förstått att de kommer bli stora, men hur stor "bur" tror ni behövs? (Jag kan dock endast ha platsback då den kommer behöva flyttas) Funderar på en sån där 130l samla-låda från ikea (:

Anmäl
2014-04-20 18:50 #6 av: Smilla W

Vad bra att du har läst på, så bör alla göra! Tummen upp

Då är det ju utmärkt! Lissachatina reticulata är lättskötta och aktiva, fungerar utmärkt som första arten. Har du läst allt här på sajten vet du nog egentligen allt som behövs för att ta hand om sådana. Om det är något du sen undrar över, var inte rädd att fråga så ska vi svara så gott vi kan. Är det något ingen här vet hjälps vi åt att ta reda på det Glad

Denna art kan bli upp till 15cm i skallängd så ja de blir rätt stora. Hur stort de behöver är en tolkningsfråga. Hur stort beror också på i vilken sorts terrarium/akvarium/låda man håller dem i. Är det bara jag som inte känner till dessa lådor? Funderar

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-20 18:56 #7 av: fairyautumn

Så härligt med stora snäckor Hjärta

Lådorna jag pratar om är 78x56x43 cm stora och kostar bara 180 kr. Samlar jag ett tag kan jag nog få råd med ett akvarium på ca. 150 lite om det behövs! Någon som vet hur mycket dessa kostar ungefär?

(jag älskar hur alla här är så trevliga)

Anmäl
2014-04-20 19:12 #8 av: Smilla W

Visst är det!

Oj, det räcker gott och väl. Om de nu skulle vara lite mindre när du får dem kan det vara bra att införskaffa en något mindre låda till att börja med. Annars hittar du dem aldrig, då är det svårt att hålla koll på att de äter och växer som de ska. Bara ett tips! Glad

En god ton ger ett bra resultat! Det är därför forumet finns, så att vi kan hjälpas åt och sprida intresset. Tummen upp


MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-20 21:36 #9 av: jnielsen

Ett tips om du vill ha akvarium är att kolla i mer välsorterade djuraffärer med klar inriktning på fisk, privatägda är nog bäst, de säljer ibland gamla visningsakvarier och begagnade akvarier billigt, 300kr kostar de där jag bor, och de är stora!

Anmäl
2014-04-21 10:23 #10 av: fairyautumn

#8 Jag har en något mindre pet-låda med lufthål som jag hade något annat djur i förut, kommer inte ihåg det var rätt längesen hehe Lipar Hur mycket ska de äta? (Funderar på at köpa 2-3 st till att börja med, jag antar att de inte vill vara ensamma?)

#9 Tack så mycket! De enda djuraffärerna där jag bor är typ Djurmagazinet och Arken Zoo.. Jag får väl kolla runt lite på blocket Glad


Vart får man tag i snäckorna och hur mycket brukar de kosta?


Anmäl
2014-04-21 11:06 #11 av: Smilla W

Jag har några i petboxar där jag har tejpat igen ventilationen, det funkar också bra :)

Det lättaste är att beställa från privatpersoner. De kan kosta allt från 10kr till 600kr beroende på vad det är för art du vill köpa och hur långt de ska fraktas. Tillgång och efterfrågan :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-21 11:15 #12 av: fairyautumn

Vart får man tag på uppfödare då? Det verkar inte som att snäckor är så vanligt (som husdjur) här där jag bor. Ledsen 

Tack så mycket för att ni vill hjälpa mig!

Hur fixar man temperatur förresten?

Anmäl
2014-04-21 11:24 #13 av: Gaara

pontussigge här på snäckor i fokus har A. reticulata ungar just nu till salu. ^^

Anmäl
2014-04-21 11:52 #14 av: Smilla W

Här bland annat! Precis som #13 skrev har pontussigge reticulata till salu, jag vet att Jnielsen får ägg på A. immaculata med jämna mellanrum, själv har jag för tillfället (och alltid) A. alissa. Bestäm dig för vilken art du är ute efter och lägg ut en annons :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-24 11:20 #15 av: fairyautumn

Tack för svaren! Jag ska börja inreda min lilla låda och när den är klar kan jag väl lägga ut en annons Skämtar Kan man lägga in äppelgrenar i buren? Tänker att de ska kunna klättra på de utan att äta upp de. 

Vart får man tag på en hygrometer? De ska väl ha typ 80-85 % luftfuktighet om jag inte minns fel Glad

Jag undrar också hur jag ska höja temperaturen? Jag har mycket lägre temperatur på mitt rum än vad det ska (26 grader va?) Ledsen

Anmäl
2014-04-24 12:50 #16 av: jnielsen

Hygrometer kan du köpa i en djuraffär. Jtill uppvärmning kan du ha antingen en värmematta eller lampa. Jag har lampor till mina såhär års. Den ena sitter i en armatur som man lägger ovanpå terrariet, precis som med vissa akvarier där du lägger armaturen ovanpå glaset. På det andra har jag en liten lampa som sitter fast i kanten med en klämma. Den är kanske tänkt till att ha i en bokhylla eller nåt egentligen.

Anmäl
2014-04-24 13:28 #17 av: fairyautumn

Kan man fråga i djuraffärer om värme eller är de opålitliga? 

Vilken styrka och storlek bör jag ha på lampan?


Förlåt för alla dessa frågor men jag vill ge mina snäckor det bästa! 

Anmäl
2014-04-24 15:52 #18 av: jnielsen

Jag förstår dig till fullo, jag har också, och gör fortfarande, ställt tusen frågor. I djuraffärerna vet de oftast inte hur man gör med snäckor. Som jag förstått finns det olika värmemattor, de till ökenklimat och de rill regnskogsklumat.
Lite beror på hur mycket man måste öka värmen, vi ha ca 20 grader där hemma så jag vill ha upp min temperatur i terrarierna ca 2 grader. Jag har halogenlampor, jag ska kolla vilken styrka de har och skicka en bild på hur jag gör!

Anmäl
2014-04-24 16:49 #19 av: Smilla W

Tycker att Jnielsen beskriver allt mycket bra, jag bara smyger in en notis så här på kanten; om du ska använda värmematta krävs det sällan en särskilt stor (beroende på akvariets storlek då). Välv varianten som är till för regnskogsterrarium, dessa förpackningar brukar vara gröna eller så står det åtminstone på dem. Glad

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-24 18:07 #20 av: jnielsen

Så här har jag löst det, jag har ett terrarie och ställt en petbox ovanpå. Terrariet värms upp av lampan i en tillhörande armatur, den är 28w vanlig halogen med liten sockel. för att det inte ska bli för varmt så har jag höjt upp armaturen med en bit frigolit. Jag hittade ingen lsmpa med mindre watt.
Petboxens lampa är en ikeaglödlampa, halogen, antagöigen 40w. Den är liten så den värmer inte jättemycket, men terrariet under och att den står nära terrariets lampa hjälper till att hålla värmen.

Anmäl
2014-04-24 18:37 #21 av: fairyautumn

Tack för alla svar! Jag tror värmematta blir bäst för mig då jag kommer ha snäckorna på mitt rum och vill inte ha så ljust Skämtar 

Jag kommer behöva flytta snäckorna varannan vecka och det är typ 3 minuters bilresa emellan mina föräldrars hus, kommer det att gå eller måste jag ha de på samma ställe? Jag flyttar hela buren då så jag kommer ha de i en stor plastlåda. Glad

Anmäl
2014-04-24 20:31 #22 av: jnielsen

Det borde inte vara några problem att flytta dem. Fördelen med lampa tycker jag är att det lyser upp terrarierna så att man ser ordentligt..

Anmäl
2014-04-24 20:54 #23 av: jnielsen

Jag släcker förresten lamporna på kvällen, nattetid får de klara sig utan extravärme.

Anmäl
2014-04-24 23:19 #24 av: Smilla W

Så gör jag med! Rumstemperatur (ca 25 grader) funkar utmärkt som natttemperatur.

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-25 10:09 #25 av: fairyautumn

Åh då blir nog lampor bättre! SkrattarJag funderar på att plocka fram buren de ska ha till att börja med och städa ur den idag. Hittar jag bottensubstratet ska jag också börja inreda den Glad Jag vill helst ha allting färdigt innan de kommer hem Skämtar Hur mycket inredning ska de ha när de är små?

Anmäl
2014-04-25 10:46 #26 av: jnielsen

Jag misstänkte det, att du trodde att lamporna var på alltid. Så här har jag det inrett till en liten snäckling jag har, den är bara någon vecka gammal, så den har inte så mycket. Till mina A. alissa ungar på ca 3-4 cm har jag än så länge bara en kvist, men det är dags nu att ge dem ett boende som inte är fullt så provisoriskt och "bebis-anpassat" så de ska få lite växter, grövre klätterträd osv. Men när de är små tycket jag att det är enklare med mindre, lättare inredning eftersom de ofta gräver ner sig och jag får leta efter dem var kväll...

Anmäl
2014-04-25 11:16 #27 av: fairyautumn

Det såg ju inte så svårt ut Glad Funderar på att ha ganska lite bottensubstrat när de är små ifall de gräver ner sig så att jag slipper vända upp och ner på hela buren.. Räcker det med ca. 5 cm? Jag tänkte också ta saker utomhus som de kan klättra på. Ska jag lägga in det jag hittar i frysen innan det åker in till snäckorna? Tänker på insekter och sånt som kan komma med in. Funderar

Jag antar att de äter samma sak som vuxna snäckor fast i mindre mängd?

Anmäl
2014-04-25 12:03 #28 av: jnielsen

De ska ha så djupt att de kan gräva ner sig helt. Så det beror ju på hur stora de är när du får dem.

Anmäl
2014-04-25 18:57 #29 av: Smilla W

#27, fem centimeter räcker gott och väl till små ungar. Insekter är inte skadliga, snarare nyttodjur. Jag har fullt av insekter, spindla och maskar och liknande i mina terrarier. Så du behöver inte göra något med saker som ska in hos snäckorna om du inte vill :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-25 19:50 #30 av: fairyautumn

#29 haha ok då vet jag Skrattar När jag fixar den stora lådan ska jag göra det så "skogslikt" som möjligt med mossa och bark och liknande hade jag tänkt Tummen upp Bara de inte ramlar och slår sig på något Skämtar 

Kan man lägga upp som ett matschema eller blir det för enformigt? Någon får gärna hjälpa mig för jag har alltid varit väldigt osäker vad gäller matandet av djur Oskyldig

Anmäl
2014-04-25 20:44 #31 av: Smilla W

Låter bra! :Dse till att ha en varierad kost så ska det nog gå bra. De flesta snäckor lever till större delen på vegetabilisk föda, men att erbjuda protein någon gång då och då till exempel i form av kokt ägg eller flingfoder för fiskar är inte fel :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-25 20:48 #32 av: jnielsen

Mitt tips är stt variera maten mycket! Annars kan snäckor bli satans kräsna. Jag brukar nog ha en två-tre saker som de får i variation i några dagar tills det är slut, sen köper jag hem lite nytt. Nu får de antingen aubergine, spetspaprika eller vitkål. För det är vad jag har hemma, sen plockar jag lite ute idag fick de maskrosblommor, häromdagen fick de kirskål och någon dag maskrosblad...

Jag har inget schema, men jag tänker på att vissa saker helt saknar näring, tex gurka och att rotfrukt och spenat kan hämma något upptag, vad minns jag inte, så sånt får de inte så ofta.

Anmäl
2014-04-25 23:44 #33 av: fairyautumn

Jag läste artiklar här att de ska ha kalcium osv men hur vet man att de får rätt mängd? Vi har en jäkla massa kirskål hemma så mamma blir nog bara glad om de kan få lite Lipar

Anmäl
2014-04-26 07:00 #34 av: jnielsen

När de är små smular jag kalk över maten. Med mina första snäckor var jag så nojig, att var kväll grävde jag upp dem och satte dem på maten som jag preppat med kalk. Med mina andra snäckor tänkte jag att de reglerar själva, men då åt de inget och en av dem fick en riktigt ful, skrovlig kant i skalet.

Så unga snäckor som gräver ner sig mycket gräver jag upp var dag och placerar vid/på mat som jag preppat med smulat sepiaskal. Dessutom har alla snäckor en bit sepiaskal hos sig.

Jag köper vanlig, opreparerat skal för fåglar och bryter i bitar som jag lägger in, olika stora beroende på snäckornas storlek och hur mycket som går åt. Jag byter ofta sepiabit eftersom det suger åt sig av fukten, kanske varannan dag beroende på hur fort det går åt.. Vid äggläggartider äter de mer och får större bitar...

Anmäl
2014-04-26 10:43 #35 av: fairyautumn

Tack så mycket! Sepiaskal har jag läst om och de är ju ganska billiga också Glad Jag kan tänka mig att jag kommer hålla ögonen på mina varenda minut hehe Lipar

Vad gör man med äggen om man inte vill ha de? Jag kommeraldrig klara av att krossa de Ledsen

Anmäl
2014-04-26 15:24 #36 av: Smilla W

Du kan lägga in äggen i frysen så fort du ser dem, då hinner de inte kläckas. Annars måste du avliva de ungar du inte kan få sålt :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-26 19:25 #37 av: fairyautumn

De får inte ont då? Ledsen Jag vill verkligen inte skada de!

Om jag skulle missa äggen och de kläcks, hur gör jag då? Jag kanske är för ung för att sälja?

Anmäl
2014-04-26 21:05 #38 av: Smilla W

Nej, alltså de leber ju inte än då, det är bara embryon och halvutvecköade foster om man kan säga som så. Men det stoppar och tar död på utvecklingen, det samma gäller att krossa dem. Det är som att mosa ärtor, inget liv som dör.

Du får hålla koll efter ägg med jämna mellanrum. Om du skulle missa en läggning och den kläcks kan du lägga ungarna i kylen där de går i svala och sedan in i frysen där de omedvetet dör. Annars kan du försöka sälja dem som foder :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-28 16:37 #39 av: fairyautumn

Tack! Glad Jag håller på att leta efter "burar" och jag tror jag har hittat en som funkar! Det är en plastlåda från ikea som inte är allt för hög och den är väldigt stor i botten så jag tror de får plats! 

Hur gammal måste man vara för att kunna sälja snäckor? Är det nån åldersgräns?

Anmäl
2014-04-28 16:39 #40 av: Smilla W

Vad bra! Plastbackar fungerar utmärkt till snäckor. Det finns ingen åldersgräns för att varken äga eller sälja snäckor, dock är det viktigt att du har föräldrarnas godkännande om du är under 18 år gammal. Det finns inga lagar som berör snäckor heller för den delen, ryggradslösa djur.

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-28 16:45 #41 av: fairyautumn

Skönt! Känns hemskt att behöva ha ihjäl djur som redan är födda Ledsen

Helst hade jag haft ett akvarium men jag tror att det blir för tungt att flytta Funderar Vi har fem katter också som måste hållas borta men det löser jag med att stänga dörren till rummet.  

Man behöver väl inte dvala A. reticulata? De är väl en afrikansk ras har jag för mig?

Anmäl
2014-04-28 16:53 #42 av: Smilla W

Ja visst är det, om de inte ska gå som foder vill säga; då fyller de ju någon nytta :)

Jag ger alltid bort mina Lissachatina alissa som foder när de blivit tillräckligt stora tillexempel, när de är i ungefär den här storleken (se bild) :)

Akvarium kan nog vara svårt att flytta, då är det bättre med en plastback skulle jag tro.


Nej, de ska inte dvalas. Fast när man tala om sådana här djur heter det art, vilket är något helt annat. En ras är en viss variant av en viss art och brukar användas när man talar om domesticerade däggdjur så som hundar, hästar och kor Tummen upp

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-28 17:46 #43 av: fairyautumn

Jag kan inte se någon bild Ledsen

Skönt att jag slipper dvala de, mina föräldrar är inte helt glada vid tanken att ha snäckor i kylen Lipar

Åh vad pinsamt hehe.. Jag är så van vid att säga just ras och jag BRUKAR säga art om snäckor men ja det blev ju lite fel nuSkäms

Anmäl
2014-04-28 18:41 #44 av: Smilla W

Ojdå, hlömde bifogga bilden, postar här istället x)

Äh, alla kan ju göra fel, så det är ingen fara, du vet ju! :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-04-28 18:42 #45 av: Smilla W

Såhär stora brukar de vara när jag använder dem som foder, jämför med körabärsblommorna :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-05-02 15:09 #46 av: fairyautumn

Åh ok då förstår jag Glad Men gud vad hemskt att de ska ätas upp Ledsen Äts de levande?

Så fort jag går in i en affär letar jag efter grejer till snäckor haha, hoppas vi drar till ikea snart så jag kan köpa bur!

Anmäl
2014-05-02 15:53 #47 av: Smilla W

Tycker inte det är så hemskt, det är ju naturens gång. Bättre att de lever ett bra liv och sedan blir foder vilket de var tänkta till än att de bara lagras på  hög och lever i dåliga förhållanden. Det går liksom inte att själv bestämma om det ska bli ungar på denna art eftersom de föder levande ungar. Det är väl bra att det finns djur som äter dem så att de inte måste avlivas och bara kastas i soporna :)

Haha, där ser man! Lycka till med den där lådan i vart fall! :D

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-05-05 16:51 #48 av: fairyautumn

Så de lägger inte ägg? Funderar

Du har rätt i det du säger men jag tycker ändå synd om dem... Är de redan döda när de äts upp? 

Tack så mycket! Funderar på att börja inreda miniburen i veckan Skrattar

Anmäl
2014-05-05 19:58 #49 av: Smilla W

Nej just den här arten gör inte det. Dock får de inte så många ungar i taget. Mina brukar få i medelsnitt 10 var per gång.

Nej det är de inte, då skulle de inte vara något vidare bra foder. Snäckor är ryggradslösa djur och har inte ett likadant nervsystem som ryggradsdjur. De känner alltså inte av smärta på samma sätt. Det är precis som att spindlar, amfibier och ödlor äter levande insekter.

Låter som en bra ide!

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-05-06 14:52 #50 av: fairyautumn

Pratar du om a. reticulata eller har jag blandat ihop något?

Tack för infon Tummen upp alltid bra att ha hehe

Tror du jag är redo att köpa snäckor eller ska jag vänta några månader till? Känns som att jag inte vet tillräckligt.. Tänk om de far illa av att jag tar hand om de? Skäms

Anmäl
2014-05-06 16:49 #51 av: Smilla W

Nej då,Llissachatina alissa föder levande ungar, reticulata lägger ägg :)

Bara du är påläst, vilket du verkar vara, och känner att du har ork och tid att ta hand om djur är du absolut redo. Det ska nog gå hur bra som helst. Om du skaffar snäckor och något känns fel, tveka då inte att höra av dig här på sajten eller i PM så hjälper vi dig :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-05-06 18:57 #52 av: fairyautumn

Åh vad skönt Pustar känns smidigare med ägg på något vis hehe 

Jag har ju en massa djur redan (fem katter, två kaniner och en medryttarhäst) och jag tror nog att jag har tid med snäckor då de inte verkar vara så "krävande", inget gos som tar tid och så Skämtar

Visst gillar de vatten eller har jag fel? Funderar på om man kunde ha lite vatten i ett grunt fat (så de inte drunknar) och se om de vill bada då och då Glad 


Anmäl
2014-05-06 19:00 #53 av: Smilla W

Vad bra!

Ja men då så! Snäckor är väldigt lättskötta och kräver som sagt ingen socialisering, de är bara vackra, som fiskar :)

Ett vattenbad kan uppskattas, dock bör de vara plast eftersom de kan skada sig om de trilöar ner från taket mot ett i hård keramik. Dock blir det rätt kleggigt och kan behöva diskas flera gånger om dagen med lite otur. Om fu har ett fat, se till så att det inte är för djupt, är det det kan de drunkna precis som du sa :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-05-06 19:12 #54 av: fairyautumn

Djur som man bara "tittar på" är det ju inte lika stor chans att man typ tröttnar på de heller, tycker ju att de är väldigt vackra att se på och de verkar inte alltför antisociala Glad Hoppas jag får råd med ett riktigt terrarium så småningom! 

Jag är jättenojig med alla mina djur så jag ska nog börja med att ta ut de för hand och se om de gillar det och förstår sig på det hehe Lipar 

Vill de ha en lugn och ganska ensam miljö (typ på mitt rum där någon sällan befinner sig, självklart kommer jag ju vara där om snäckorna flyttar dit) eller vill de ha folk omkring sig? (kan bli svårt att fixa då min familj är rätt anti snäckor.. konstiga människor det där)

Anmäl
2014-05-06 21:02 #55 av: Smilla W

Precis! Nej snäckor mår ju inte dåligt av att bo med andra snäckor, utan snarare tvärt om. Detta till skillnad från vissa andra djur så som reptiler, vilka mår bäst ensamma.

Du kan aldrig lära en snäcka att gilla att bli duschad. Jag tror nog smarare att de skule uppskatta en skål än att bli tvångsspolad under rinnande vatten. För mycket rinnande vatten är inte bra heller, det innehåller mycket klorin som kan vara skadligt om snäckorna utsätts för mycket. Att tvätta av snäckor regelbundet gör man mest av egoistiska skäl, jag för det för att jag tycker de är finare som rena än smutsiga :)

Inga djur (med undantag högre stående flockdjur) trivs väl med människor/rovdjur runt omkring. Dock tror jag att snäckor är ett så pass lågt stående djurslag att de i te riktigt reflekterar över vad som händer utanför akvariet/terrariet. Dessutom har de ganska dålig syn. Ställ du dem var du vill, det lär inte bli några problem :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-05-07 06:52 #56 av: jnielsen

OT: något jag funderat på ett tag nu är angående din tidigare fråga, huruvida minderåriga får lov att köpa/sälja snäckor. 

Enligt lagen är det faktiskt så att minderåriga,dvs personer under 18, inte får lov att ingå avtal. Som förälder får man  egentligen inte skicka sin 13-årige son att köpa mjölk, då handel är att ingå avtal. Undantaget är att från det att man fyller 16 har rätt att handla för mindre summor pengar som man tjänat själv, tex via sommarjobb, barnbidrag räknas inte här, det är inte egenintjänade pengar.

Man ska tänka på detta när man köper/säljer snäckor till okända människor, är de under 18 så är det föräldrarna man egentligen ska handla med och gör man inte det så har de rätt att häva alla köp/sälj. Känns det inte helt hundra (det tycks finnas en hel del som inte vet vad de sysslar med vad det gäller snäckor och djur) kolla att allt är ok med föräldrarna och att de är beredda på att djuren är deras ansvar.

Jag säger detta mest för att jag ofta snubblar in bla på kanin i fokus och där ser att ungdomar långt under 18 köper, säljer, parar, erbjuder pensionat och div andra tjänster helt utan att de eller andra verkar kontrollera vad föräldrarna vet/tar ansvar för osv. I slutändan är det ju föräldrarna som ofta ska betala för veterinärvård, ta skulden vid vanvård och mycket annat. 

 


 

Anmäl
2014-05-07 07:07 #57 av: Smilla W

#56, Att minderåriga ska ha tillstånd föräldrarna innan något säljs till dem ser jag som en självklarhet, men det är det kanske inte för alla. Mycket bra skrivet!

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-05-07 07:29 #58 av: jnielsen

#57 jag såg att du, självklart, hade skrivit det när du svarade på TS inlägg tidigare, men jag ville förtydliga, mest eftersom jag, som sagt, ser hur det går till på kanin-, marsvin-, mfl,- i fokus.

Egentlgien är det folks föräldrar som borde läsa detta, för (vi har ju sett det här på sajten bla) det verkar finnas en del föräldrar som inte vet vad eller hur ungdomarna gör/köper/säljer

Anmäl
2014-05-07 07:53 #59 av: Smilla W

#58, Ja tyvärr finns det en del föräldrar man skulle vilja dra i örat och smälla upp en hel bunt med papper framför dem. Men eftersom det är ganska svårt att nå föräldrar i sådana fall är det bästa man kan göra att informera barnen. Kanske man skulle göra en artikel om lite bestämmelser och vad som gäller. Sådant till exempel och upphovsrättslagen kanske.

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-05-07 15:37 #60 av: fairyautumn

#55 Oj jag menar inte så, jag kommer aldrig spruta vatten på de utan jag menar att jag ska ta ut de i ett fat innan jag ställer in det så att de själva kan bada.

#56 Och uppåt: Självklart har jag mina föräldrars tillstånd om jag ska köpa, men jag ska visa inlägget för det var väldigt informerande Glad Tack så mycket!

Anmäl
2014-05-07 16:19 #61 av: Smilla W

#60, det kan nog fungera, men tänk på att inte ha ett hårt fat som sagt.

Gör du så låter som en bra ide. Lycka till och berätta gärna hur det gick! :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-05-08 16:48 #62 av: fairyautumn

Tack för all hjälp! Jag har bara en fråga till:

Hur får man det att bli fuktigt? Ska jag spraya med blomspruta eller behöver jag någon sspecialgrej för typ reptiler?

Anmäl
2014-05-08 19:12 #63 av: Smilla W

Hur ofta det behövs beror på vilken sorts bur du har till dem. Att spreja med en blomsterspruta och varmt vatten fungerar utmärkt till de flesta sorterna!

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2014-05-09 16:09 #64 av: fairyautumn

Tack så mycket! Nu ska jag sluta störa Skämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.