Hälsa & Skötsel

larver..

2013-02-09 11:07 #0 av: Anoki

Har hittat små vita larver oss snäckorna, dom är bara vid roten. Har formen som ett riskorn fast dom är bara någon milimeter stora. Undrar om de kan vara bananfluge-larver? Har haft en del bananflugor där på sista tiden. Någon som vet om de är skadligt för snäckorna? de borde väll inte vara de men vill vara säker, jag tycker inte de e små fräscht med larver där... gillar inte sånna kryp så vill bli av med dom, de blir väll att städa ut hela terrariumet, men hur undviker jag då att inte få tillbaka dom?

Melodys Kaningård
Uppfödare av Dvärghare samt Hoppkorsningar.

Anmäl
2013-02-10 07:32 #1 av: MoaL

Det är jättesvårt att undvika småkryp hos snäckorna eftersom de flesta kryp trivs i en fuktig miljö. Enda sättet att hålla antalet nere är att plocka bort gammalt foder och till viss mån även avföring - men den ska man helst lämna hos snäckorna, så det är inte bra att städa för ofta heller. 

Om det är just bananflugor du har problem med så borde de gå att få bukt med med hjälp av de vanligaste metoderna, alltså att slänga frukt- och grönsaksrester och tömma soporna varje dag, samt ställa ut drunkningsfällor som innehåller en blandning av någon typ av vinäger, vatten och diskmedel/tvål. Fast sådana fällor får du såklart inte ställa in hos snäckorna. ;)

Snäckorna far inte illa av lite insekter omkring sig, så länge det inte är enorma mängder såklart. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2013-02-11 09:48 #2 av: PaaatyPalm

tror det är vinäger & såpa man ska blanda i ett glas för att få bort flugorna, vi gjorde det i somras då syrsorna drog till sig och efter 3 dagar va alla borta

Anmäl
2013-02-15 11:10 #3 av: vinteralvan

Jag har tagit vinäger och diskmedel, det funkar också. Är du säker på att det är bananflugelarver och inte hoppstjärtar, dom är supersvåra att bli av med men skadar inte snäckorna.

Anmäl
2013-02-17 14:20 #4 av: MoaL

Det finns många olika blandningar som fungerar. :) Såpa, tvål, diskmedel etc. är för att bryta ytspänningen så att flugorna sjunker så snart de hamnar i fällan. 

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2013-02-17 17:25 #5 av: Anoki

kan vara hoppstjärtar, kollade och när jag sprayar så hoppar dom typ. Men jag ska göra en blandning och ställa uppe på akvariumet, tack! :)

Melodys Kaningård
Uppfödare av Dvärghare samt Hoppkorsningar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.