Annons:
Etikettarter-underarter-färgvarianter
Läst 4943 ggr
jauchzet
2012-07-08 14:55

Vinbärssnäcka?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är det här för en trevlig filur som jag såg ute? Själva snäckan var stor som en valnöt ungefär.

Annons:
[deen]
2012-07-08 18:16
#1

Jepp det är en vinbergssnäcka! Men nån annan kanske kan ge dig mer info om dem, annars finns det här på sidan. Snygg var den i alla fall, vilket glänsande skal! Glad

jauchzet
2012-07-08 20:32
#2

Haha, jag har alltid trott att det heter "vinbärssnäcka"! Flört

Skalet var blött för det regnade…

[deen]
2012-07-08 20:43
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Det är nog vanligt, låter ju så när man säger det! Glad

Ok, jo det var väldigt fint. Snygg färg också! Var på "snigeljakt" Skrattande med systerdottern (3år, och älskar allt som rör sig, haha!) i midsomras, då hittade vi den här.

jauchzet
2012-07-09 20:13
#4

Snygging! Skrattande

[deen]
2012-07-09 20:48
#5

Ja men uselt fotad, haha! Tungan ute

Tycker det är fint med färgskiftningarna på skalen. Har fått höra för länge sen att det beror på hur mycket snäckorna har varit ute i solljus, och på så sätt blekts. För det finns ju stora bruna, och mindre som är vita. Undrar om det stämmer eller om det är genetiskt el. liknande?

jauchzet
2012-07-09 22:02
#6

Haha, undrar var den jag fotade har vistats isf!

Annons:
[deen]
2012-07-10 07:05
#7

Behöver ju inte va sant heller! Glad Bara vad jag fått höra. Är det nån annan som vet? Skulle vara intressant att se skillnader på vilda vinbergssnäckor och uppfödda, blir de "tama" också vita i skalet?

HellviHumle
2012-07-16 23:16
#8

Jag tror att de bleks med tiden. Har upplevt det så, i alla fall. Kan dock ha fel. Vi har alla varianter här hemma.

HH

MoaL
2012-07-24 05:58
#9

Det har inte att göra med att de bleks, utan med att H. pomatias periostracum (ett proteinlager som finns ytterst på deras skal) lätt nöts bort och därmed gör att snäckan ser ljus/vit ut. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

[deen]
2012-07-24 07:05
#10

Okej, då är jag med! Då blir det väl så naturligt, som #8 skriver, att de liksom bleks med tiden ju mer av lagret som nöts bort.

HellviHumle
2012-07-24 07:57
#11

Då förstår jag! Tack!

HH

Upp till toppen
Annons: