Arter, underarter & färgvarianter

Vinbärssnäcka?

2012-07-08 14:55 #0 av: jauchzet

Vad är det här för en trevlig filur som jag såg ute? Själva snäckan var stor som en valnöt ungefär.

 

Anmäl
2012-07-08 18:16 #1 av: [deen]

Jepp det är en vinbergssnäcka! Men nån annan kanske kan ge dig mer info om dem, annars finns det här på sidan. Snygg var den i alla fall, vilket glänsande skal! Glad

Anmäl
2012-07-08 20:32 #2 av: jauchzet

Haha, jag har alltid trott att det heter "vinbärssnäcka"! Flört

Skalet var blött för det regnade...

Anmäl
2012-07-08 20:43 #3 av: [deen]

Det är nog vanligt, låter ju så när man säger det! Glad

Ok, jo det var väldigt fint. Snygg färg också! Var på "snigeljakt" Skrattande med systerdottern (3år, och älskar allt som rör sig, haha!) i midsomras, då hittade vi den här.

Anmäl
2012-07-09 20:13 #4 av: jauchzet

Snygging! Skrattande

Anmäl
2012-07-09 20:48 #5 av: [deen]

Ja men uselt fotad, haha! Tungan ute

Tycker det är fint med färgskiftningarna på skalen. Har fått höra för länge sen att det beror på hur mycket snäckorna har varit ute i solljus, och på så sätt blekts. För det finns ju stora bruna, och mindre som är vita. Undrar om det stämmer eller om det är genetiskt el. liknande?

Anmäl
2012-07-09 22:02 #6 av: jauchzet

Haha, undrar var den jag fotade har vistats isf!

Anmäl
2012-07-10 07:05 #7 av: [deen]

Behöver ju inte va sant heller! Glad Bara vad jag fått höra. Är det nån annan som vet? Skulle vara intressant att se skillnader på vilda vinbergssnäckor och uppfödda, blir de "tama" också vita i skalet?

Anmäl
2012-07-16 23:16 #8 av: HellviHumle

Jag tror att de bleks med tiden. Har upplevt det så, i alla fall. Kan dock ha fel. Vi har alla varianter här hemma.

HH

Anmäl
2012-07-24 05:58 #9 av: MoaL

Det har inte att göra med att de bleks, utan med att H. pomatias periostracum (ett proteinlager som finns ytterst på deras skal) lätt nöts bort och därmed gör att snäckan ser ljus/vit ut. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-07-24 07:05 #10 av: [deen]

Okej, då är jag med! Då blir det väl så naturligt, som #8 skriver, att de liksom bleks med tiden ju mer av lagret som nöts bort.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.