Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Att äga snäckor/sniglar

Snigelnörderi

2012-03-04 17:59 #0 av: Pilon

Gud vad nördiga ni är :-)haha

Vår djurafffär sålde snäckor, affrikanska jättesnäckor, för 10kr styck. Jag köpte 3. 1 var död när jag kom hem. Dom 2 som överlevde har blivit stora nu och lever ihop med en svensk snäcka :-) Afrikanerna gillar den svenska, putsar dens hus ibland, äter popcorn ihop ibland. :-) har ni provat popcorn förresten? Dom älskar popcorn, ost, bröd, nötkött, dom gillar tacos också såna hårda tacosbröd. Man kan höra hur dom knaprar. Roliga rackare :-) Sen lägger jag alltid dit en hel gurka åt dom och ett salladshuvud, dom gillar att äta skalet på gurkan, när det är slut börjar dom äta på resten :-) fybubblan vad dom håller på och pissar hela tiden. får hålla på och tömma skålen på vatten ibland. Vattnet blir bra näring till mina växter förresten!

Vad har ni provat och ge dom för mat?

Jag har hört att man nog inte ska prova med tomat, kan vara skadligt för dom, så det har jag inte provat, Men jag har provat paprika, det gillade dom inte, ruccolasallad gillade dom inte.

Isbergsallad var gott
Gurka Är gott
Tacos
Annat bröd
Kött
Äggskal
Andra döda sniglar skal
Popcorn
Ost
Druvor gillar dom lite
Jordgubbar
babyspenat

Brocolli, ruccolasallad, salladshuvud, kål, morot, avokado, persilja, pujulök, paprika var inte nån höjdare.

 

Anmäl
2012-03-05 10:53 #1 av: vinteralvan

Du bör verkligen plugga på lite annars kommer dina snäckor dö inom kort.

Hoppas verkligen att det är ett troll, annars: Stackars snäckor.

Anmäl
2012-03-05 20:50 #2 av: Pilon

Nä mina sniglar mår bra och frodas. Dom har levt på denär dieten sen jag fick hem dom i slutet av sommaren. och dom är rätt stora nu som sagt.

Men jag läste kostrådgivning för sniglar som någon här så omsorgsfullt har skrivit. tydligen stämmer den inte in på alla sniglar, för som sagt, mina sniglar mår utmärkt! Sniglar äter vad som faller dom in och mina gillar inte så mycket av det som står i kostrådgivningen på denhär sidan.

Anmäl
2012-03-06 10:26 #3 av: vinteralvan

Men en hel gurka? Det finns nästan ingen näring alls i gurka. Och sluta att de dom popcorn och tacoskal. Det är grönsaker och frukter som gäller, lite fiskflingor ibland för protein men absolut inte kött. Vilket sorts Achatina är det och vad har du för värme och luftfuktighet åt dom? Köp ett sepiaskal så att dom får ordentligt med kalk iallafall. Och "tömma skålen på vatten" Bor dom i skål med vatten. Du måste ju förstå att dom ska ha jord (förslagsvis torv), eller är det vattensnäckor du har? I så fall är det inte afrikansk jättelandsnäcka.

Anmäl
2012-03-07 13:34 #4 av: MoaL

Hm. Antingen skriver du för att provocera, eller så bör du läsa på mer om korrekt hållning av snäckor. Alla Achatina-snäckor ska huvudsakligen äta grönsaker, oavsett om de äter annat eller inte. Att de äter många andra saker betyder inte att det är bra för dem. De äter till exempel pasta och liknande också, och det kan döda dem, så att inbilla sig att bara för att de äter något så är det bra för dem - då är man naiv.

Snäckor kissar inte, så vätskan kommer säkerligen från gurkan och salladen då de innehåller väldigt mycket vätska. Sallad och gurka bör anses vara godis, i och med att det har väldigt lågt näringsvärde. Ge andra grönsaker istället. :)

Du har helt rätt i att man ska undvika tomater, de innehåller mycket oxalsyra vilket hindrar upptaget av kalk. :) Även persilja ska undvikas, och spenat ska man vara mycket sparsam med.

"Kostrådgivningen" som jag "så omsorgsfullt har skrivit" stämmer mycket väl in även på dina snäckor. Att du väljer att ge dem en kost som inte är ultimat för dina snäckors hälsa har ingenting med korrektheten i min artikel att göra. Likaväl som att många människor väljer att ge sina katter vissa slags blötfoder och att katter överlever länge på det, betyder INTE att det är ett bra foder. Tvärtom, det ger katterna njursten för att det innehåller så mycket salt, liksom det ger katterna tandsten vilket bland annat innebär att tänderna kommer att börja lossna om man inte regelbundet far till veterinären för att ta bort tandstenen. Dessutom innehåller det inte på något sätt tillräckligt med den slags näring som katter behöver - men de överlever.
Tycker du att det är tillräckligt att ett djur just såpass ska överleva på ett foder, eller tycker du att fodret ska vara bra, näringsrikt och nyttigt och göra att djuret mår bra?

Personligen tycker jag absolut att du ska ändra dina snäckors kosthållning, för deras skull. Att de inte "tycker om det" har förmodligen att göra med att de inte är vana. De flesta djur är tveksamma till ny mat eftersom deras instinkter säger att det kan vara något giftigt, så det kan dröja ett tag innan de faktiskt börjar äta av det nya foderämnet. Det är därför man ska ge sina djur en varierad kost redan från det de är små, eftersom det gör det lättare att introducera nytt foder till dem.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-03-08 21:01 #5 av: Pilon

#3 haha, det kanske lät som att sniglarna lever i en gegpöl, men nejdå dom har torrv och och luftfuktigheten är maximal, med tanke på att jag får hålla på och "tömma" skålen dom är på vatten i mellanåt :-) Och jag tror faktiskt att dom urinerar, tror inte gurkan släpper ifrån siig vatten så där av sig själv =) men dom äter det nog och sen släpper väl snigeln ur sig vätska på nått vis, om det kommer ut med bajsen eller nått annat sätt vet jag väl inte. Ja sen vard et faktiskt djuraffären som jag köpte dom från som sa att jag kunde prova mig fram o se vad dom gillar.
Ja sen jag läste dendär kostrådgivningen provade jag med lite massa björnbär och hallo och blåbärhybrider, men det var inte populärt. den ena smakade på ett hallon men det tog stopp ganska snart :-)

Och kalk får dom i olika former, dels en massa snigelskal från en snigelkyrkogård jag hittade i skogen. Dom är snart slut förresten. Jag har också provat med sån kall "sepiaskal" som man köper på djuraffären, det var det första jag la fram åt dom, men det var inte alls lika populärt faktiskt. jag vet detsvärre inte vad det är artnamn på dom.

men som sagt, dom mår ju gör bra, och jag har haft det andra framme, det som någon här har skrivit i som rekomenderad kost. Men dom rör det knappt. Potatis har dom naggat på litegrann :-) Banan tittade dom inte ens på. Men jag har inte provat päron mango och kiwi ännu dock, det ska bli intressant!

Det är inte direkt så att jag inte har erbjudit dom olika mat. det jag ger dom ligger kvar tills det blir dåligt. och dom ni förstår, det går inte att tvångsmata en snigel :-) och svälta dom går inte heller :-)

Jag tycker inte man kan jämföra Sniglar med Katter när det gäller maten.

Jag undrar lite, var har du fått underlag till kostrådgivningen som du har skrivit ihop?
Den är jättebra, men skulle ändå vara intressant att veta, eftersom du verkar så säker på din sak.

Anmäl
2012-03-08 21:05 #6 av: Pilon

#3 bör tillägga att när dom var pyttesmå fram till nu har dom bott i en ganska stor fiskskål med torr och det andra jag berättade om, men nu när dom är så stora är det faktiskt dags att ge dom ett nytt lite större hem! :-)

Anmäl
2012-03-09 04:54 #7 av: MoaL

Som sagt, nej, de urinerar inte. Inte på så sätt som däggdjur gör i alla fall. Avföringen däremot kan vara alltifrån hyfsat torr till väldigt blöt/slemmig, beroende på vad de har ätit för något. Dock kan de, om de blir rädda, pressa ut vätska ur andningshålet. Vätska i matskålar kommer dock normalt sett från kondens och fuktig mat. Gurka avger absolut enormt mycket vätska, särskilt i en fuktig miljö förstås, där inte omgivningen suger åt sig fukten och gör det möjligt för gurkan att torka. Gurka består till ungefär 96% av vatten, så då förstår du nog att de innehåller en hel del. ;)

Djuraffärer ska man aldrig lita på utan att göra egen efterforskning av fakta. Tyvärr är de ofta enormt okunniga, men beter sig gärna som att de kan betydligt mer än de egentligen kan. De är dåligt insatta i det mesta, särskilt terrariedjur, men även vanliga smådjur som råttor, hamstrar och liknande. Ofta bryter de själva mot lagar och förordningar, eller känner inte ens till nämnda lagar och förordningar, så djuraffärspersonal är alltså inga man ska lita blint på. Oavsett djurart. :/

Bär är knappast den mest populära snäckkosten. ;) Servera paprika, broccoli, grönkål, maskrosblad, groblad, och så vidare. Nu närmar sig sommaren, och då går det att plocka mycket foder utifrån, skölja av och ge till snäckorna. Extremt nyttigt och väldigt populärt.

Är du medveten om de mängder med parasiter och liknande som dina snäckor kan få av de vilda snäckskalen? Parasiter som även kan smitta dig? Visst kokar du skalen innan du ger dem till dina snäckor?

Återigen, denna någon är jag. Jag har skrivit alla artiklar på det här forumet, så du får gärna referera till mig när du pratar om dem inne på mitt eget forum. :)
Mango brukar för övrigt vara väldigt populärt hos de flesta av mina snäckor (fast mina snäckor är väldigt okräsna matvrak, de äter nästan allt jag ger dem).

Jämförelsen duger; Bra foder vs. dåligt foder. Då spelar det ingen roll om jag jämför snäckorna med tigrar eller elefanter, det finns alltid mycket lämplig, mindre lämplig eller totalt olämplig föda oavsett djurart. Bör man inte sikta på att tillgodose sina djur en föda som är lämplig för den sortens djurslag?

Underlaget till min artikel om foder har jag inhämtat både från faktatexter om snäckor, liksom från både svenska och internationella forum där det finns folk som har hållit på med snäckor i mer än 30 år. Jag kan gärna tipsa dig om forumet PetSnails. Likaså hemsidan. Jag har även kollat upp innehållet i de flesta foderämnena för att se vad de innehåller, främst hur mycket oxalsyra, kalcium och fosfor de innehåller, eftersom det har en stor betydelse för själva upptaget av kalcium.

Du får gärna posta bilder på dina småttingar, så kanske vi kan få reda på vilken art de är av också om du är intresserad av det. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-03-09 21:33 #8 av: Pilon

Du vet, om man pratar med Anna Skipper lär hon låta precis som du gör om sniglar ;D Men visst ska jag prova mango, det har jag aldrig provat, jag har ju inte något emot att ge dom omväxlande mat om dom äter det hehe :-)
Nämen detdär med att utesniglar kan bära parasiter, det är sant, men jag tror inte det är en sån risk för att man drabbas av det, eller att mina afrikaner drabbas av det! :) nä jag kokade inte. 
Du måste ta det lugnt :) Det är inte bra för ditt hjärta att vara så orolig :)
vet du en sak? Även affrikanska sniglar lever ute i naturen! Ja jag lovar!! Det är sant!! Och där är det ingen som tar hand om dom! och ändå överlever dom! Helt otroligt :o Men jag har en teori, jag tror att en människa går ut i naturen och duschar dom varje kväll så att dom håller sig rena från parasiter :-) nänu ska jag inte retas!

Om man nu ska jämföra sniglar med andra djur så kan jag jämföra sniglar med katter och hundar jag med :) En hund behöver inte 100% ren mat, dess mage är anpassad för att ta lite smuts och klarar att äta en del parasiter och bakterier, Inte för att man nu ska ge dom avsiktlig smutsig mat, men man behöver inte heller sterilisera maten elle rvattnet varje gång man ska utfodra dom.
Det är så med oss människor också.

Har du tillexempel inte sett domdär spanska skogssniglarna förresten, dom älskar hundbajs! Har du aldrig sett det?? :-) På somrarna kan man bevittna detta, en bunt spanska skogssniglar smalas på hundbajshögarna ute i gräset och har party :-) Bildbevis ser du här! jag la dendär bajspåsen påväg ut på promenad med hundarna och kom tillbaka ca 1 timme senare och fann denhär snigeln sniffa på påsen! och fler skulle nog komma på denhär festen om jag inte hade tagit bort påsen :-)

Anmäl
2012-03-10 00:05 #9 av: MoaL

Risken finns absolut att man kan smittas av parasiter, det är därför man ska vara noggrann med hygienen när man hanterar snäckor och sniglar, framförallt sådana som är vilda/vildfångade eller har varit i kontakt med dylika exemplar. Blir man smittad av till exempel lungmask - som snäckor och sniglar är mellanvärdar för - tar den sig upp i hjärnan. Hos människor kan inte den parasiten utvecklas klart och ta sig ut igen som den kan hos till exempel gnagare, utan dör därinne och orsakar hjärnhinneinflammation. Enligt SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) bör man inte vara så obekymrad som du förefaller vara.

Jag är fullt medveten om att Afrikanska snäckor - ja, alla arter av snäckor överhuvudtaget - finns i vilt tillstånd. Jag vet också att de bär på parasiter. Jag vet även att det oftast inte är snäckorna som mår dåligt av parasiterna, utan däggdjuren som kan smittas av dem, till exempel vi människor. Ännu en sak jag vet är att de flesta snäckor som faktiskt blir sjuka av något från naturen inte syns för oss människor, eftersom de dör undangömt eller blir mat åt andra djur. Tro inte att alla snäckor överlever allting bara för att det lever i det vilda. Tvärtom överlever betydligt fler snäckor i fångenskap än i vilt tillstånd.
Att "duscha dom" hjälper inte mot några parasiter.

En hund behöver mat där inte första ingrediensen är spannmål, som de flesta billiga skitfoder har. De överlever på det, men det är inte bra för hunden eftersom deras kropp inte kan tillgodogöra sig spannmål. Det kan orsaka allergier och annat dåligt. Jag pratar heller inte om 100% ren/steriliserad mat, något sådant finns inte. Däremot ska man ge djuren den föda som de kan tillgodogöra sig, som är bra för dem och som främjar deras hälsa. Inte bara någonting som de överlever på. För övrigt blir snäckor sjuka av att leva för rent. Man ska inte städa för ofta, eftersom de bland annat äter både mull och sin egen avföring.

Naturligtvis äter de det, de är en av många olika nedbrytare i naturen. Tror du inte då också att de bär på en hel del parasiter och liknande som kan göra bland annat oss människor allvarligt sjuka? Sedan har jag aldrig sett just spanska skogsniglar i arbete, vi har inte sådana häruppe. Däremot har jag förstås sett andra olika arter av sniglar som sköter sitt naturjobb och städar upp efter andra djur och växter. Det är inte ett dugg konstigt, men då ska man inte heller tro att de inte bär på parasiter och bakterier som kan orsaka sjukdom hos människor eller andra djur. Särskilt inte när det gäller ens husdjur, som inte har och är vana vid den typen av bakterieflora. Istället kan det göra dem sjuka, av samma anledning som vi blir magsjuka om vi far till exempelvis Egypten och dricker deras kranvatten. Det handlar om helt olika bakterier. Man ska inte tro att alla tål samma slags bakterier, klarar sig lika bra, och så vidare. I naturen dör de svagaste tidigt, medan största delen i till exempel en kull snäckor överlever i fångenskap. Dessutom utsätts vilda djur för betydligt fler risker i form av både parasiter, bakterier och liknande, vilket gör dem tåligare. Våra fångenskapsuppfödda snäckor har inte levt det hårda livet, utsatts för alla de bakterierna och parasiterna, avlats fram på samma sätt. Vi har svagare snäckor i fångenskap än vad som finns i vilt tillstånd, precis som det gäller med de flesta djur. Tamdjur är svagare än vilda djur, eftersom det inte är naturen som har valt ut vilka som får föra sina gener vidare, utan vi människor.

Till sist gäller följande; Om du vill skriva på den här sajten får du ändra attityd. Jag accepterar inte kommentarer som går ut på att förlöjliga och förringa andra, särskilt inte när de lägger ned tid på att försöka hjälpa dig. Det är respektlöst. Du är naturligtvis varmt välkommen att skriva om du har det i åtanke och kan bidra till en god stämning på forumet.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-03-10 15:30 #10 av: [morat]

Hahahaha, fytusan så löjligt, lägg ner! Man märker tydligt att du provocerar, vi är inte helt dumma i huvudet lilla du Flört

Och som sagt, helt respektlöst! Nu har du t.o.m. fått hjälp här, fast du verkar inte ta åt dig speciellt mycket av vad som har skrivits.

Istället för att tro att man kan allting om något så lyssna på andra, sök efter information på nätet osv. Det är bara dumt att hålla på på detta viset. Och synd om snäckorna om du nu håller på att mata dom med tacos och annan människomat, men popcorn?! Pfft.. Allt blir bara helt fel om man tror sig vara bäst och kunnig inom ett ämne, man kan aldrig bli helt fullärd inom något men att lyssna på andra och ta emot tips och råd ger en (och framförallt ens djur!) så mycket mer än att om ägaren sitter och skriver framför en dator att den ger sina snäckor popcorn, nötkött och annan skit och skriver att man måste prova sig fram osv när folk över hela världen redan har provat och forskat om vad som går att ge och inte.

Menar inte något illa med det jag skriver, men skärp dig! Det är inte kul på något sätt! Fast jag antar att det du vill är att göra oss upprörda så det är nog bäst att låta bli att skriva mer och inte låta dig få din vilja igenom.

Medarbetare på Naglar.
Besök min blogg.

Mvh Moa

Anmäl
2012-03-10 18:03 #11 av: Pilon

#9 Du pratar om olika bakteriefloror och menar på att om man är van vid att usättas för en viss sorts bakterie så blir man som emun mot det, Ja då är det inte så konstigt om mina sniglar är värsta värsta tåliga och inte dina (om du nu har provat ge dom döda snigelskal som du har plockat ute i naturen). Du kanske är en allt för överbeskyddande snigelmamma :-)

Om sniglar i fångenskap inte skulle klara bakterier ute ifrån skulle inte spanska skogssniglar finnas i sverige, om det nu är sant att dom spreds i Sverige just för att någon släpte ut sina spanjorer i skogen.

Men denhär tråden heter ju "snigel nörderi" :)

Dom säger ju att man också ska vara vääldigt försiktig med om man ska göra sig av med snigelägg eller sniglar från fångenskap. Att man inte får slänga dom i soporna eller spola ner i toan, Man ska först krossa dom eller micra dom innan man gör sig av med dom. För risken är så stor annars att dom förökar sig om dom kommer ut i naturen.

Ta inte illa upp, men ni ääär ju faktiskt snigelnördar, m.ed allt vad det innebär :-)

#10 Är det synd om snäckorna för att jag håller på och matar dom med tacos????? Om en snigel skulle hitta tacos ute i naturen så skulle den mumsa lika mycket på det som den gör i fångenskap och inte skulle den må sämre av det. Det är inte direkt så att jag köper ett paket med tacoskal åt dom. haha. Och vem sa att jag ka allt om allting?? Har du provat ge dina sniglar popcorn?? Varför inte??? Är du rädd att dom ska få hjärtinfart? Sätta i halsen??

vad vet du om vad jag kan och vad för tips jag tar åt mig?

Är det inet du som sitter och tänker att du vet allt om mig nu? :)

Och nötkött är inte skt :P Har inte din mamma lärt dig att man inte kallar mat för skit??? :)

Anmäl
2012-03-10 18:27 #12 av: [morat]

Men haha. Tror knappast att en snäcka slemmar runt ute i naturen och plötsligt hittar en portion tacos precis. Det är en annan sak att snäckor hittar våra matrester i soporna eftersom att dom äter det dom får tag på, varesig det är bra för dom eller inte, det gör ju alla djur! Dom vet ju inte om det är onyttigt eller ej. Våran konstgjorda mat är inget att rekomendera till något djur över huvudtaget! Det är ju inte ens bra för oss människor så varför i hela friden ska man servera det åt djur?! Hade människan inte funnits hade en snäcka aldrig någonsin fått tag på ett popcorn t.ex. för det är ingen naturlig mat som växer på träd.

Detsamma med tacos, många starka kryddor och varför i hela friden ge dom tacochips som är hur onyttigt som helst.

Och du behöver inte bly spydig, jag tror varken att mina snäckor sätter i halsen eller får en hjärtattack av ett popcorn, men däremot är det väldigt onyttigt, ohälsosamt och salt. Vet du hur onyttigt det är med popcorn egentligen? Och varför vill du mata dina snäckor med onyttiga saker om man får undra?

Du verkar inte kunna så mycket om snäckornas kost åtminstone.
Och nej, jag har aldrig sagt att jag vet allting om dig, men det är du som sitter och skriver att vi borde testa att mata våra snäckor med all möjlig skit som om du var ett proffs på detta. Är själv långt ifrån ett proffs men att mata mina snäckor med popcorn skulle aldrig ens komma på tanken.

Jodu, det är skit för snäckor åtminstone, kanske inte för dig och andra köttätare/allätare men för snäckor är nötkött inget bra att ge, lyssna på MoaL, för hon kan det här och är duktig inom ämnet!

Men nu tänker jag inte skriva ett enda ord till i denna diskussionen för det enda du gör är att provocera och försöker få oss upprörda, därför ska du inte få din vilja igenom något mer, och jag tänker inte ödsla mer av min tid på att ge dig tips och råd som du ändå fullständigt skiter i och inte tar åt dig utav. Respektlöst och onödigt, helt enkelt.

Medarbetare på Naglar.
Besök min blogg.

Mvh Moa

Anmäl
2012-03-10 18:42 #13 av: Amanda_Mouse

Jag håller med Morat, de är varken naturligt eller nyttigt att ge sin snäcka människomat. Och värst tycker jag att du ger popcorn och tacos. Sluta genast med det! De är starkt, alldeles för starkt för något djur.

Skärp dig och ta rådd från människor som har erfarenhet.

Anmäl
2012-03-10 19:14 #14 av: [ChinHeart]

Vill du ha död på dina stackars snäckor ska du fortsätta ge de tacos och popcorn. Hoppas verkligen det är ett skämt annars är det otroligt synd om de små liven.

Anmäl
2012-03-10 22:21 #15 av: Pilon

#12 Inte saltar man popcornen heller! och inte häller man ner en hel skål med popcorn åt dom :P men kan man ge gurka som godis så kan man väl ge tacoskal eller OSALTADE popcorn också :) Några stycken!

#13 vadå starkt?? På vilket vis är det starkt?

#14 Ja kära nån:)

Ja som sagt, mina sniglar är rätt stora nu och dom mår bra, aktiva, äter bra :) Inte ett dugg döda även fast dom har ätit popcorn och tacos en gång :)

Anmäl
2012-03-10 22:28 #16 av: [ChinHeart]

De mår inte bra! Varför säger du att de mår bra när du antagligen vet mindre än oss som säger vad som är rätt och fel? De kanske ser ut att må bra men efter allt vi sagt nu så ska man förstå att de små liven inte mår bra egentligen, du måste ge dig på riktigt nu och lyssna på oss! 

Men visst om du tycker så illa om dina snäckor så fortsätt trycka i de saker som tacos och popcorn, blir säkert jättebra!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.