Beteende & Hantering

Ta upp snäckor

2012-01-06 07:11 #0 av: MoaL

Hur brukar ni ta upp era snäckor ur akvariet/terrariet/petboxen/backen/osv? Då syftar jag framförallt på när de sitter fast på väggen eller taket. ;)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-01-08 19:40 #1 av: Bävern

Det gör inte jag dom sitter ju helt fast =) jag tar dom när som är nere istället eller sätter en bit gurka framför så dom kan kräla upp på den.

Anmäl
2012-01-08 19:58 #2 av: [morat]

Jag tar försiktigt tag runt deras skal och tar upp dem Flört Fast om de sitter på väggen så tar jag tag i skalet och drar försiktigt med hela snäckan med dess kropp mot kantens "topp", liksom högst upp på hela lådan som de är i, eller hur man nu ska förklara!

Medarbetare på Naglar.
Besök min blogg.

Mvh Moa

Anmäl
2012-01-08 20:47 #3 av: Bävern

#2 jamen det va ju smart ju, har märkt att man kan dra dom lätt men inte har jag tänkt på att man kan dra upp dom till kanten, jag som fick vänta in några av mina bäbisar då jag skulle byta till större plastlåda dom satt ju på kanten så fick ju vänta in dom tills dom satt och åt =) tog ju några dagar innan alla flyttat in i nya lådan om man säger så =)

Anmäl
2012-01-08 21:12 #4 av: [morat]

Haha! Jo men då var det väl tur att jag hittade tråden och skrev här då! Glad Det är lättare att få dem att "glida med" och man sprutar lite vatten på väggen först!

Medarbetare på Naglar.
Besök min blogg.

Mvh Moa

Anmäl
2012-01-08 21:20 #5 av: Bävern

#4 ja det va ju tur du hittade den =) ska tänka på det nästa gång, min hjärna hade nog inte tänkt så långt att komma på att göra så hehe Glad

Anmäl
2012-01-08 23:44 #6 av: MoaL

Jag brukar också använda samma metod som morat. Glad Att låta dem "glida av" glaset. Om ni tar i skalet - vilket är lämpligast på små och lätta snäckor - tänk på att inte vara för hårdhänta eller dra för mycket. Har man otur kan de skadas och få mantelkollaps. Är det stora snäckor är det bättre att använda samma metod som Morat beskrev, men genom att fukta glaset och fingrarna och sedan försiktigt "trycka" av dem genom att trycka med fingrarna mot glaset och foten (som alltså sitter fast mot glaset), ungefär som om man försöker få in fingrarna under kroppen på snäckan. Då blir det inte samma påfrestning för snäckan. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-01-09 00:01 #7 av: [morat]

#6

Jo jag har märkt att min lilla snäcka är ganska mycket ömtåligare än vad de större är, så jag försöker vara otroligt försiktig med den! Glad

Och smart det där med större snäckor! Det ska jag komma ihåg tills nästa gång jag tar upp min väns bamsingar! ^^

Medarbetare på Naglar.
Besök min blogg.

Mvh Moa

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.