Limicolaria flammea, med ursprung i Västafrika, är en nätt, intagande och färggrann liten snäcka, vars dekorativa utseende är mycket uppskattat av snäckhobbyister.


Utseende
Med en vuxen skallängd på max 5-6 centimeter så är dessa snäckor en alldeles lagom storlek för den som letar en medelstor snäcka.
Flera olika färgvarianter gör dem bara än mer nöjsamma att hålla! De tre vanligaste färgerna i Sverige är så kallat dark flame ("svart"/ mörkbrun och vit), red flame (röd och ljusröd) och apricot (aprikosgul). Tittar man på bilder från andra länder så verkar deras L. flammea vara ljusare i nyanserna.
Kroppen är gyllengul/brun med tre mörkare ränder; två på vardera sidan av kroppen, och en på "mitten" som går ned mellan ögonen.

Skötsel
Dessa snäckor har jag upplevt trivs bäst i en mycket hög luftfuktighet, annars gräver de ned sig och lockar in sig. Förutom när de lägger ägg så är de normalt sett ständigt synliga, och hänger gärna som små julgransprydnader i taket med spetsen hängande rakt ned.
Som bottensubstrat används till exempel kokosmull eller/och sphagnummossa. Det ska vara så djupt att snäckorna kan gräva ned sig ordentligt.
Med rätt skötsel kan de bli uppemot cirka tre år gamla.


Avel
L. flammea är hermafroditer, vilket innebär att de är tvåkönade. De blir könsmogna tidigt om de får gott om näringsrik föda, och lägger ägg betydligt oftare än vad som är praktiskt för dig som snäckägare. Ett tjugotal ägg läggs mot botten av behållaren, och har man ett litet akvarium eller en behållare av plast (petbox, plastback, etc) är det enkelt att se var de små ägghoparna ligger. När du ser att de har börjat lägga ägg bör du hålla koll ett par gånger i veckan efter nya ägg.
Vad gäller färgvarianterna så kommer det endast apricot om man parar apricot+apricot. De andra varianternas avkomma dyker upp i alla tre färger.

Övrigt
Skador på skalet kommer aldrig att täckas över och växa bort på denna art så som det gör när det gäller många andra snäckor. Får de näringsrik, bra föda kommer naturligtvis den nya utväxten att vara slät och vacker, men den gamla kommer alltid av vara skrovlig och ojämn.
De är dessutom riktiga storätare, så ge gott om föda och kalk till dem! Det är svårt att tro att såpass små snäckor kan äta (och smutsa ned) så mycket som dessa gör, men du kommer att bli överbevisad.
Lycka till!
