Skötsel

Vanligt förekommande frågor

2013-09-21 18:09 #0 av: Smilla W

Jag har lagt märke till att en del frågor upprepas med jämna mellanrum här på sajten, här hittar du de allra vanligast förekommande frågorna och svar.

Hur stora blir snäckorna?

Storleken på snäckan varierar helt beroende på art. När man mäter en snäcka talar man om skallängden, det vill säga längden  mellan skalspetsen och skalets öppning. En del arter blir bara någon centimeter stora som vuxna, till exempel Rumina decollata på 2,5 - 4cm. Andra blir riktigt stora, den största nu levande snäckarten är Achatina achatina som  kan bli upp till 25cm men i fångenskap vanligast mellan 15-20cm.


Hur stort terrarium behöver snäckorna?

Det finns ingen lag som beskriver hur stort terrarium  snäckor behöver. Att gå efter sunt förnuft brukar löna sig. Först och främst är det viktigt att se till hur stor snäckan blir, men också hur många individer du tänker dig hålla i samma terrarium. Ju fler individer, desto större utrymme.  Snäckorna måste kunna vända sig om i terrariet och krypa runt lite. Har du för många individer på en trång yta kommer de börja klättra på varandra och skava sönder skalen.


En varierad kost upprätthåller kalcium- och forforbalansen

Vad äter snäckorna?

De flesta snäckarter är till största del vegetarianer och äter nästan allt frukt och grönt, på sommaren går det bra att plocka växter utomhus. Viktigt är att tänka på att ge dem en varierad kost för att upprätthålla kalcium/fosfor balansen. För mer information, se Kalcium/Kalk.


Behöver snäckorna ha tillgång till vattenskål?

Nej, det är snarare bättre om de inte har någon vattenskål de kan skada sig mot. Håll luftfuktigheten på rätt nivå så får de den vätska de behöver.


Vad kan jag ha i mitt terrarium?

När du inreder ditt terrarium är det viktigt att tänka på vissa saker. Om du vill plantera levande växter är det ganska troligt att snäckorna kommer att äta upp dessa, exempel på en växt de inte äter upp är porslinsblomma (Hoya sp.). Placera inga hårda föremål så som sten eller vattenfat av keramik, om snäckorna klättrar och faller ner mot den hårda inredningen är det lätt att de skadar skalet. För mer information, se Inredning.


Hur hög luftfuktighet och temperatur vill snäckorna ha?

Detta beror helt på vilken art du har, vanligt förekommande är 80-95% luftfuktighet. Temperaturen är mycket varierande från art till art. För att mäta luftfuktigheten kan du använda dig av en hygrometer, dessa hittar du lättast  i närmaste djuraffär.


Kan man hålla  flera olika arter i samma terrarium?

Två olika arter bör inte bo tillsammans, de har olika krav på miljö och kan dessutom vara mycket olika i storlek.

Nej, helst inte. Olika arter har olika krav på temperatur och luftfuktighet, om olika arter hålls tillsammans resulterar det ofta i att någon av dem inte får de förhållanden den kräver. Arter med samma miljökrav kan leva tillsammans om du är helt säker på vad du gör, men riktigt närbesläktade kommer att para sig med varandra oavsett om du vill eller ej. Kort och gott, undvik att blanda arter om möjligt.


Hur får jag tag i *** arten?

Vissa arter är lite svårare att få tag i och dyrare än andra. Om de inte finns i närheten där du bor kan du beställa från säljaren via posten. Att skicka snäckor med posten är fullt lagligt (detta gäller alla ryggradslösa djur). Somliga arter går inte att finna i Sverige över huvud taget, dessa får du då söka efter utomlands, om du gör det är det viktigt att du läser på om EU´s import och CITES lagar samt hur import från länder utanför EU fungerar.


Går det verkligen att skicka snäckor via posten?

Ja det gör det, det är inte heller något snäckorna far illa av. När du skickar snäckor med posten lägger du dem i en liten behållare med fuktig mossa, mull, jord eller annat bottensubstrat, placerar snäckorna i burken med lock och skickar dem i ett av postens vadderade kuvert. OBS, inga snäckor kan skickas när det är minusgrader!


Vad händer om två närbesläktade snäckor parar sig?

På kort sikt gör det oftast inget. På lång sikt kan det dock bli problematiskt. Defekter och missväxter förekommer, framför allt hos Lissachatina sp. då dessa är bland de vanligaste arterna i fångenskap och det är sällan nytt blod tillkommer.


Måste man dvala snäckorna?

Det beror helt på art. Inga afrikanska snäckor får lov att dvalas, de kan dö av det. Svenska arter och vissa asiatiska arter behöver dvala.


Räknas jag som uppfödare om jag har fått ungar en gång?

Nej, inte direkt. Definitionen av att vara en uppfödare syftar på en person som regelbundet  föder upp djur för försäljning. Det finns ganska få seriösa uppfödare av snäckor, snäckor lägger ägg oavsett om det är planerat eller inte så länge de lever ihop med en annan av samma art. Det finns dock många som kläcker ägg ibland och säljer dem, detta behöver man inte vara uppfödare för att göra, det betyder inte heller att dessa snäckorna är sämre än de som är kläckta av stora uppfödare.Jag har fått ägg men vill inte ha dem, vad gör jag?

Lättast är att samla ihop de oönskade äggen och lägga dem i en påse i frysen. Låt dem ligga där ett par dagar och släng dem sedan i soptunnan. Det är viktigt att aldrig låta en snäcka som inte naturligt finns där du bor komma ut i naturen.

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2013-09-21 18:16 #1 av: [PuffBuck]

Intressant även för mig som inte är insatt, bra skrivetGlad

Anmäl
2013-09-21 18:26 #2 av: Smilla W

Tack!

Vem vet, kanske du får intresse för snäckor senare Skämtar

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2013-09-21 18:35 #3 av: [PuffBuck]

#2 Ärligt talat blir jag mer och mer intresserad ju mer jag läser här! Men det är antagligen strängt förbjudet enligt mamma som inte gillar "sådana" djur, men när jag flyttat till egen lägenhet. Då, kanske Skrattar

Dock så har jag redan marsvin och planerar för vaktlar Glad

Anmäl
2013-09-21 18:47 #4 av: Smilla W

"Sådana djur"? Visa henne den här hemsidan så kanske hon ändrar uppfattning Glad

Vaktlar är trevliga! men fåglar stökar till betydligt mer än snäckor ;P

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2013-09-21 21:08 #5 av: jnielsen

Jättebra artikel! Smart med en FAQ Glad

Anmäl
2013-09-22 00:11 #6 av: [PuffBuck]

#4 Hah, hon vill helst inte ha in några fler djur överhuvudtaget! Skulle jag visa skulle det bli ett "usch vad äckligt!" och "när du blir 18 och flyttat hemifrån!" Funderar

Anmäl
2013-09-22 00:25 #7 av: Smilla W

Nej, det är ju klart, man ska inte ha så många att man inte kan ta hand om alla :)

Haha, fast jag tvivlar på att du kommer ha flyttat när du är arton, det är faktiskt inte så många som gör det, att studera, jobba och sköta om en egen lägenhet på samma fång är lite väl mycket ;p

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2013-09-22 00:30 #8 av: [PuffBuck]

#7 Helt korrekt! Självklart ska jag inte ta på mig för mycket!

Studera klart kommer jag göra innan lägenheten, helt klart. Men får jag tag på ett vettigt jobb så blir det att spara upp ordentligt inför flytt Glad

Anmäl
2013-09-24 22:46 #9 av: Smilla W

Låter som en bra plan! :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2015-03-16 11:00 #10 av: Snäckmamma

Hej Jag har nu fått mina första ägg, vet du någon sida om just detta? Jag hittade kläckta och okläckta igår i mitten av boet, vad äter dessa millimetrar, eller väntar de med att äta tills de blir större och själv kan krypa upp?  Tacksam för svar

Anmäl
2015-03-16 11:41 #11 av: fluffis

#10

Har du sett artikeln om avel?
http://snackor.ifokus.se/articles/4ef86d1488f4720a0e000c31-avel#articles-1

Anmäl
2015-03-19 23:41 #12 av: Smilla W

De äter samma som de vuxna när de kryper upp. Det kan ta några dagar innan de lämnar botten. Under den tiden äter de sina egna äggskal som första kalciumdos :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2015-04-20 15:52 #13 av: villhailler

om jag bestämmer mig för att skaffa snäckor jag jag ta jord å saker till akvariumet då ..

Anmäl
2015-04-28 00:39 #14 av: Smilla W

Ja det går bra, men enklast är att plocka i naturen vad gäller inredning :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.