Foder

Kalcium/Kalk

2011-12-26 19:33 #0 av: MoaL

Alla snäckor ska ha ständig tillgång till kalk. Deras skal byggs av det, och naturligtvis deras ägg likaså. Denna artikel tar även upp fosfor, oxalsyra och fytin, liksom kalcium- och fosforhalten i vissa grönsaker.

Snäckor ska ha ständig tillgång tillgång till kalk. Bland annat för att kunna växa, men även för att kunna reparera skalet om det går sönder och för bildandet av ägg. Kalk är sällan heller särskilt dyrt, och det finns många olika alternativ att välja mellan. Några av dem nämns här nedan.


Sepiaskal

Sepiaskal
Det vanligaste och enklaste alternativet. De brukar finnas på fågelavdelningen på djuraffärerna och brukar vanligtvis kosta mellan 10-20kr om man köper dem styckvis. Du kan ju fråga ifall det går att få en prisreducering ifall du beställer hem och köper väldigt många på en och samma gång.
Sepiaskal kommer från en slags bläckfisk, vilket är varför alla sepiaskal har olika storlek och form.

Sepiaskal som ligger inne i snäckornas fuktiga miljö kan lätt börja lukta illa, bli bruna och verka ofräscha. Det bästa att göra för att spara så länge som möjligt på ett sepiaskal är att dela upp det i mindre bitar med hjälp av en vanlig matkniv, och därefter bara ge så mycket som behövs allteftersom. Det är väldigt poröst, så det är lätt att både dela och pulvrisera. Då får snäckorna alltid tillgång till fräscht sepiaskal.


A. fulica-bebis som äter på en sepiaskalbit.

Pulvriserat ostronskal
Finns att köpa på de flesta djuraffärer på reptilavdelningen. Burken känns dyr, men den är dryg och den formen av kalktillskott är bland de bästa.

Äggskal
Ta rengjorda äggskal (till exempel från kokta ägg), ta bort hinnan inuti dem och låt dem torka. Använd därefter en mortel för att pulvrisera skalen till ett pulver, som sedan kan användas som kalktillskott till snäckorna. Detta alternativ bör endast användas som en tillfällig lösning, då äggskal inte alls är lika bra som varken sepiaskal eller pulvriserat ostronskal.

Andra former
Kalk finns förstås även i många andra former och sorter, som kalksten, foderkalk, och så vidare. Även växter innehåller olika halter kalcium. Några kalciumrika växter är till exempel grönkål, ruccola, spenat, nässlor och maskrosblad.
Vilda växter innehåller vanligtvis mer kalcium än odlade.


Grönkål

Fosfor
Fosfor är ett ämne som är nödvändigt för att kunna ta upp kalcium på ett ultimat sätt. Det mesta som är ätbart innehåller fosfor i någon mängd. Problemet är att ett för högt intag av fosfor en längre tid istället ger en tvärtom-verkan; fosforöverskott orsakar kalciumbrist!
Normalt brukar man säga att fodret till snäckor ska innehålla dubbelt så mycket kalcium som fosfor, alltså 2:1, för ett optimalt kalciumupptag. Det är inte många foderämnen som innehåller sådana exakta mått, utan man får erbjuda en varierad kost som innehåller foderämnen som har både högre innehåll av kalcium än fosfor, och vice versa, högre innehåll av fosfor än kalcium.

Exempel på vissa grönsakers mängd fosfor och kalcium per 100g:

Blomkål - Fosfor 42,8mg, Kalcium 17,1mg
Broccoli - Fosfor 81,3mg, Kalcium 62mg
Grönkål - Fosfor 56mg, Kalcium 157mg
Morot - Fosfor 26,7mg, Kalcium 22,1mg
Nässlor - Fosfor 90mg, Kalcium 594mg
Paprika - Fosfor 22,5mg, Kalcium 6,1mg
Romansallat - Fosfor 30mg, Kalcium 33mg
Ruccola - Fosfor 52mg, Kalcium 160mg
Sötpotatis - Fosfor 54mg, Kalcium 38mg
Spenat - Fosfor 30mg, Kalcium 93mg
Vitkål - Fosfor 30mg, Kalcium 45mg

Övrigt som vissa av oss ibland ger våra snäckor som innehåller betydligt mycket mer fosfor än kalcium, är till exempel spannmålsprodukter, nötter och fröer. Kom ihåg att allt kan bli skadligt i för stora mängder. Glad

(Källor för näringsvärden: Recepthjälpen och Hälsosidorna.)

Oxalsyra och Fytin
Upptaget av kalk hämmas av foderämnen som innehåller mycket fytin eller oxalsyra. Fytinrika foderämnen är till exempel olika slags spannmål och bönor, och oxalsyrarika foderämnen är till exempel spenat, rabarber, betor, tomat och persilja.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2015-07-25 17:07 #1 av: Adi

Hur får de vilda snäckorna kalk?

Anmäl
2015-07-26 05:57 #2 av: MoaL

#2 Via vilda växter och de mineraler som finns naturligt i jorden och omgivningen.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2015-07-26 11:11 #3 av: Adi

Tack!

Anmäl
2015-07-27 18:45 #4 av: Adi

Fina snäckorGlad

Anmäl
2016-01-06 19:32 #5 av: Tess21

putar för väldigt bra inlägg

Anmäl
2016-04-24 18:15 #6 av: Kynorway

Hei. Jeg er fra Norge, håper det går bra. :) 

Kan dette bli brukt som kalkkilde? 

https://www.felleskjopet.no/landbruk/plantekultur/kalk-jordforbedring/dolomittkalk/felleskjoepet-hagekalk-granule-55042_BASE/

Står at den er kalsium karbonate. 
Jeg prøver å få tak i foderkalk, men er vanskelig. 

Anmäl