Annons:
Etiketterartiklaravel
Läst 36249 ggr
MoaL
2011-12-26 13:48

Avel

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Många snäckor är hermafroditer, alltså tvåkönade, och behöver bara träffa på vilken snäcka som helst av samma art för att kunna para sig. Äggen som läggs kan vara allt från pyttesmå till ganska stora, hårda till mer geléaktiga, allt beroende på vilken art det är. Eller så föder snäckan ut ungar istället för ägg.

De flesta snäckor reproducerar sig genom att gräva ned sig och lägga ägg i fuktigt substrat, där det kläcks efter en viss tid.
Andra, till exempel Achatina iredalei, bär också på ägg, men äggen kläcks inne i föräldradjuret som sedan föder ut redan pigga, krälande små snäckbebisar.

Könsmognad
Hos snäckor utvecklas det manliga könsorganet först, vilket betyder att de kan para sig ganska tidigt och sedan bära på spermierna i flera månader.
Full könsmognad brukar nås efter tidigast omkring 6 månader, men vanligtvis omkring ett år. Våra vilda, svenska snäckor brukar inte bli könsmogna förrän efter några år. Deras sena könsmognad beror mest troligt på att de ligger i dvala en stor del av varje år, och därför utvecklas långsammare.

När en snäcka börjar bli könsmogen brukar det synas genom att könsöppningen börjar bukta ut. Den sitter på höger sida av snäckans huvud, bakom ögat, och är väldigt tydlig hos adulta djur.

Parning
Parning brukar oftast föregås av någon slags parningsritual, och denna ser olika ut för olika arter. Vissa arter utstöter en så kallad "love dart" (kärlekspil) i sin partner under ritualen. Några exempel på arter som gör detta är bland annat Cornu aspersum, Cepaea hortensis, Arianta arbustorum och Helix pomatia.
Själva parningsakten kan ibland pågå i flera timmar.

Dräktighet och äggläggning
Snäckor är dräktiga olika länge. Ibland väljer de att bära äggen så länge att de kläcks bara en dag eller två efter att de har lagts. Andra gånger lägger de äggen betydligt tidigare, och då kan det dröja ett par veckor innan de små bebisarna har utvecklats klart.
Antalet ägg som läggs varierar också från art till art. Vissa arter kan lägga flera hundra ägg på en gång!

Dräktigheten syns oftast på en snäcka på många olika sätt. Ett av dem är att snäckan ser svullen ut, och inte klarar av att dra in sig i skalet ordentligt på grund av äggen som tar upp plats därinne. Ett annat är att man ofta kan se en fylld äggsäck genom snäckans andningshål. När man ser den brukar äggläggning/födsel inte vara särskilt långt borta.
Ett tredje sätt är om snäckan i sig är så genomskinlig att äggen syns igenom skalet.


Dräktig Achatina iredalei.

_
Dräktig Subulina octona.
_

När snäckan ska lägga sina ägg/föda sina ungar brukar de vanligtvis gräva ned sig i mullen eller under mossa. Där brukar de först och främst spendera många timmar bara med att skapa ett utrymme för äggen/ungarna. Då trycker snäckan bottensubstratet åt sidorna och skapar ett tomrum där äggen/ungarna ska kunna ligga tryggt och bra. Först därefter lägger snäckan äggen/föder ungarna.


Ägg hos Limicolaria flammea.


_Samma ägg hos Limicolaria flammea under kläckning. Ytterligare två högar ägg syns i bakgrunden.
_


Ägg hos Achatina immaculata under kläckning.

Äggkläckning
Beroende på hur lång tid snäckan har burit äggen och på vilka förhållanden som hålls så kan det dröja allt upp till några veckor för äggen att kläckas.
Om man vill låta alla ägg kläckas är det allra bäst att bara lämna dem där snäckan la dem och låta naturen ha sin gång.
Om man bara vill kläcka några få ägg behöver man förstås gräva upp dem. Antingen kan man flytta bort mullen från äggen och försiktigt skopa bort så många ägg man vill ta bort, och därefter täcka över dem man vill behålla igen, eller så plockar man ut alla ägg och flyttar över de man vill behålla till en egen behållare. Då lägger man dem lämpligast på fuktig mull och täcker dem med mossa, och placerar sedan behållaren antingen i rumstemperatur eller på ett ställe där det är något varmare, beroende på vad för art det handlar om.

OBS! Ju mer äggen hanteras och störs, desto större är risken att de dör.

Ungarna
När äggen börjar kläckas kommer det att dröja några dagar innan snäckbebisarna är "färdiga". Det första de gör är att äta upp sina äggskal och därmed få sin första dos kalk. Därefter kan de ligga och vila ett bra tag innan de väljer att gräva upp sig ur mullen. När de väl kommer upp, se till att de har gott om både kalk och Foder. Lämpligt Foder till nykläckta ungar är lättäten mat, som till exempel tunna, bladiga fodersorter.
Absolut nykläckta ungar bör helst inte hanteras, särskilt inte om man är oerfaren. Deras skal brukar vara ytterst tunna och sköra, och kan gå sönder för minsta tryck.


Unge av Cornu aspersum.


Ungar av Limicolaria flammea.

Levandefödsel
Vissa snäckarter föder levande ungar, och en av de mest kända är Achatina iredalei. Till skillnad från de flesta äggläggande Achatina-arter så föder A. iredalei bara mellan 10-40 ungar. Ungarna är också större och har tjockare skal än sina släktingar som kläcks ur ägg utanför sin förälders kropp.
De flesta av de A. iredalei-födslar som har skett hemma hos mig har skett ovan jord. På så vis har jag även sett hur alerta ungarna är redan medan de föds, och de börjar kräla omkring och undersöka sin omgivning omedelbart efter födseln.

Nedan följer en serie bilder på en levandefödsel av Achatina iredalei:

Oönskade ägg/ungar
Att få ägg hos sina snäckor är i princip en oundviklig del av snäckägande. Har man inte plats, tid, råd, möjlighet, ork eller köpare nog till att föda upp kanske ett hundratal ungar, så bör man hålla noggrann koll hos sina snäckor och omedelbart ta hand om alla oönskade ägg som läggs.
Du får ALDRIG slänga äggen som de är ut i soporna, om det inte är en snäckart som redan lever i det området naturligt. Först måste du antingen krossa äggen, lägga dem i kokande vatten, eller, vilket är enklast, stoppa in dem några dygn i frysen.

Om du har råkat missa en kull ägg som har kläckts och du sitter där med en massa ungar du inte vill ha, så finns alternativen att antingen ta hand om dem ändå, sälja/ge bort dem till någon som vill ta hand om dem, sälja/ge bort som Foder, eller avliva dem. Om det är en art som lever naturligt i ditt område så går det naturligtvis också att släppa ut dem om det är säsong för det.


Omkring 130 ägg från Achatina immaculata som jag grävde upp och stoppade in i frysen.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

  • Redigerat 2021-06-06 10:55 av Niklas
Annons:
Hedvig21
2012-01-20 22:10
#1

Bra artikel! :)

HellviHumle
2012-01-21 12:33
#2

Fina bilder!

HH

WeirdFreak
2012-01-21 18:26
#3

Bra artikel och bra bilder!

Med vänliga hälsningar Sofia och alla djuren!

[morat]
2012-01-21 18:57
#4

Intressant läsning! Glad Det skulle ju vara mer är superkul om du (eller någon annan här) någon gång lyckades filma en födelse/äggläggning/äggkläckning! Skrattande

MoaL
2012-01-23 21:33
#5

Vad glad jag blir att ni uppskattar artikeln! Skrattande

#4 Jag har faktiskt aldrig filmat någon födelse/äggläggning, men jag ska försöka tänka på det nästa gång jag ser någondera. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

WeirdFreak
2012-01-23 21:34
#6

MoaL: Om man ska frysa in ägg, lägger man dem i en påse eller plastlåda eller vad? :)

Med vänliga hälsningar Sofia och alla djuren!

Annons:
MoaL
2012-01-23 21:51
#7

#6 Det spelar ingen roll. :) Det viktiga är bara att äggen blir frysta. Flört

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

[morat]
2012-01-24 00:04
#8

#5

Vad roligt! Skrattande Lycka till med det!

WeirdFreak
2012-01-24 10:59
#9

#7 Det var det jag tänkte ;) Lägger L. Flammea ägg ofta?

Med vänliga hälsningar Sofia och alla djuren!

MoaL
2012-01-24 18:15
#10

#8 Tack! ^^

#9 Ja, de är flitiga äggläggare så snart de blir könsmogna. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

WeirdFreak
2012-01-25 18:03
#11

#10 Suck, då blir det mycket ägg i frysen ;) Kan man lägga ut dem över natten tro? Nu när det är minusgrader :)

Med vänliga hälsningar Sofia och alla djuren!

MoaL
2012-01-26 13:08
#12

#11 Haha, äggen tar inte så mycket plats att de inte ryms i frysen. Flört Men visst borde det gå lika bra att sätta ut äggen i minusgrader utomhus, bara de fryser ordentligt.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Hedvig21
2012-01-26 15:58
#13

Annars är det bara att läga dom i en påse och krossa dom xD

Annons:
WeirdFreak
2012-01-26 17:29
#14

#12 Nej, det blir inte fullt men jag vet inte om mamma vill ha "snigelägg" i frysen ;)

#13 Jag har tänkt på det med..  :P

Med vänliga hälsningar Sofia och alla djuren!

nickiee
2012-03-17 14:36
#15

super bra bilder …

ha en bra dag alla pysslare .
kika gärna in på  min hemsida  www.nogg.se/spiiidis1

kaninsköld
2012-05-17 17:51
#16

GladGladBRA

Mvh Kaninsköld

Wilma-Petz
2013-07-10 18:53
#17

Bra artikel! 🙂Satt just och funderade på hur länge det skulle ta innan äggen kläcktes (min trädgådssnäcka ha lagt ägg).

Mvh

//Wilma-Petz♥

Ett 54-liters akvarium och en Katt.

Är guppyuppfödare, ej registrerad: http://rainbow-fish.weebly.com/

Flöffo
2013-07-13 22:01
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Parar dom sig? Dom har hållit på ganska länge nu.

//Flöffo

MoaL
2013-07-14 19:54
#19

#18 Japp, det ser minsann så ut. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Smilla W
2013-07-19 21:51
#20

Du får snart lägga till antingen att snäckor är självfertila, eller att närbesläktade arter kan föröka sig med varandra. Jag har råkat ut för något av det, vilket vet jag inte förrän äggen kläckts :P

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Annons:
evy_91
2014-05-01 03:18
#21

Jag har två Achatina achatina som precis har fått sin första kull ägg, dom är lite över två år nu. Är det någon som vet hur ofta dom kan lägga ägg? Och hur länge den artens ägg tar innan dem kläcks? Har sparat två som väntas på kläckning =)

Smilla W
2014-05-01 08:23
#22

De kan lägga ägg så ofta som varje månad. Hur lånh tod det tar beror helt och håller på hur länge snäckan burit äggen :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Adi
2015-07-25 17:11
#23

Hur mänga snäckor har du? 🙂

Adi
2015-07-27 19:14
#24

Jag menade hur många snäckor har du? Det brukar bli fel när JAG skriver 😃

MoaL
2015-07-27 19:19
#25

#23/24 Vem skriver du till? Mig? 🙂 Jag vet inte hur många snäckor jag har. Inte lika många som jag hade förr, men tillräckligt många. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Adi
2015-08-05 17:20
#26

Betyder hålet att en snäcka är dräcktig?

MoaL
2015-08-05 17:40
#27

#26 Menar du andningshålet? Nej, det andas de genom. Om snäckan är dräktig kan man dock ibland se en "svullnad" inuti andningshålet som innehåller äggen.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Annons:
Adi
2015-08-06 11:46
#28

OK! Tack!🙂

jeonas
2016-09-13 22:28
#29

Bra artikel!

Två funderingar:

Du skriver "Det första de gör är att äta upp sina snäckskal och därmed få sin första dos kalk". Jag antar att du menar att de äter upp sina äggskal. Snäckskalen vill de ju gärna behålla.

Vilken väg kommer äggen ut? Kommer de ut via hålet för parningsorganet, eller något annat hål?

MoaL
2016-09-14 00:20
#30

#29 Haha, artikeln är skriven 2011 och ingen har kommenterat den felskrivningen tidigare. 😂 Tack så mycket för att du uppmärksammade det, nu är det ändrat. 👍

Precis, de kommer ut samma väg som befruktningen skedde, som synes i bilderna i artikeln. 🙂

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Haspet
2019-01-13 12:46
#31

Hej! Har övertagit en afrikansk jättesnigel som just lagt ägg. Lägger den tomma ägg om parning inte skett som hos hönsen? Vänliga hälsningar Hasse Pettersson

jollycox
2019-01-13 18:25
#32

#31 Vad jag förstått så krävs parning för att det ska bli ägg. Men endel ägg kan vara tomma.

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

MoaL
2019-01-15 13:49
#33

#31 Det finns folk som har haft snäckor som självbefruktat sig, även om det är ovanligt. 

I o m att du har tagit över din nyligen så kan den mycket väl ha parat sig med någon annan snäcka tidigare. Lägger den en hel drös med ägg så skulle jag tro att de är beruktade. Tomma ägg brukar oftast komma bara ett par stycken ensamma.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Igloo en snigel
2019-06-09 17:34
#34

Hur vet man vilken snäcka som lägger äggen? Och vår snäcka Igloo börjar lossna från sitt skal så när han klättrar upp och ner så ser man en ganska stor del av själva kroppen inuti! Håller han på att dö?? Vi skulle bli väldigt tacksamma för svar inom kort! // Igloos ägare S & I PS: Vi är jätteorolig för han och vår andra snigel har parat sig för ungefär två veckor sen!! :((((((

Annons:
Igloo en snigel
2019-06-09 19:03
#35

Så här ser det ut

Igloo en snigel
2019-06-09 19:04
#36
Igloo en snigel
2019-06-09 19:05
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#37
MoaL
2019-06-11 01:42
#38

#34-37 Det vet man inte så länge man inte ser äggläggningen.

Angående Igloo så har det ingenting med avelsartikeln att göra så du får gärna starta en egen tråd om det, men han behöver isoleras i en låg burk där han inte kan klättra runt. Det han har kallas mantelkollaps och det är tyvärr vanligt att de dör av det, men har du tur kan han fästa i skalet igen och överleva om han får vila och läka utan påfrestningar på manteln.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Matildahlmm
2019-11-28 00:12
#39

Hej vart får man tag på snäckor? Och är det inte bara tjejer som kan lägga ägg, eller kan båda könen det? Är helt ny men vill gärna ha 2 stycken! Sånadär stora som e typ 15 cm :) Förlåt att jag förstör tråden men ingen annan svarar 🙇🏼‍♀️ Är reticulata vanliga att ha?

jeonas
2019-11-28 13:38
#40

De flesta landlevande snäckorna är hermafroditer (alltså både hane och hona). Det innebär att man inte behöver bry sig om vilket kön de har. Har man två av samma art kan de alltid para sig med varandra och båda kan lägga ägg. En del arter kan t o m befrukta sig själv och då räcker det ju med en. 🙂

Hoppas någon annan kan svara på var man får tag på dem.

Camilla0123
2020-06-28 22:18
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#41

Mina Afrikanska jättesnäckor har lagt ägg igår och idag har de flesta kläckts. Jag vet inte om snäckorna redan är syskon, men jag antar det, då de kom samtidigt från en förskolas terrarie. Bebisarna ska väl då inte få leva vidare, säljas? Jag har redan varit i kontakt med reptilaffären som gärna tar emot dem som föda. Hade dock varit roligt att spara en snäcka, för att kunna följa utvecklingen. Är det ok? Inavel bland snäckor?

Annons:
jollycox
2020-06-29 18:37
#42

#41 Snäckor påverkas inte så mycket av inavel om det inte pågår i generation efter generation. Å andra sidan vet du kanske inte om föräldrarna till dina snäckor också var syskon.
Att spara bara en bebis kan vara osäkert eftersom det är stor risk(hos lissachatina-släktet iallafall) att det är en runt(snäcka som är mindre i växten och svagare) och dessa bör sorteras bort och inte föras vidare i avel.

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

Helenabroome
2020-10-03 12:09
#43

Jag har en fråga!
Jag har två afrikanska jättesnäckor som la ägg för kanske en vecka sedan. Jag sparade två ägg och grävde ner dom igen. Nu har ett av äggen kommit upp till ytan igen av dig själv?
Hur kommer detta sig? Jag är väldigt förvirrad!

Miranda Nyman
2022-08-10 21:26
#44

Klarar snäckorna av att vara utan "föräldrarna" efter dom kläckts eller borde dom vara tillsammans tills dom vuxit en del?

Pilspets
2022-08-10 21:33
#45

#44: Har hört att många skiljer på vuxna och ungar.

Dom är ju inte som katter o hundar utan dom behöver inte lära dig för att överleva.

Skilj på dom du.


Jag går på hästkraft.
Uppfödare av Maran's Hamstery
"Jag gör misstag,livet kom utan bruksanvisning."


Upp till toppen
Annons: