Fakta om olika arter

Rumina decollata

2011-12-26 10:04 #0 av: MoaL

Rumina decollata är en köttätande snäckart som blir omkring 2½-4 centimeter i skallängd. Vartefter de växer blir skaltippen tunn och skör, och faller slutligen av.

Att den yttersta delen av skaltippen faller av allteftersom de växer sker oavsett hur försiktig man än är, och beror inte på att snäckan har fått för lite kalk. Evolutionen har gjort att den har anpassats på detta vis, och det är på intet sätt farligt. Innan tippen lossnar har den yttersta delen av spiralen som kommer att blottas förslutits, så snäckan riskerar inte att skadas.


(Klicka för större bild)

Utseende:
R. decollatas tydligaste attribut jämfört med många andra snäckarter är förstås avsaknaden av skaltipp. I vuxet tillstånd är de omkring 2½-4 cm i skallängd. Skalet är brunt med mörkare små prickar på, och kroppen är kort och mörkgrå

Beteende:
Dessa snäckor har perioder av inaktivitet, då de gräver ned sig och vilar i substratet. Mellan gångerna de äter så ligger de oftast nedgrävda i lodrätt läge, med skalöppningen mot botten. De klättrar inte heller särskilt mycket, utan håller sig hellre på substratet än på väggarna eller taket.

Foder:
Rumina decollata är en predatorisk snäckart som äter andra snäckor, ägg och liknande animaliska födoämnen. I tillskott till det äter de även frukt och grönsaker, och verkar vara förtjusta i det mesta de erbjuds.

Skötsel:
De klarar sig mycket bra i vanlig rumstemperatur, och är som mest aktiva med en ganska hög luftfuktighet.
Som bottensubstrat används till exempel kokosmull. Det ska vara så djupt att snäckorna som allra minst kan gräva ned sig ordentligt. Kom ihåg att de gräver ned sig lodrätt, alltså rakt ned.


Liten bebis.

Avel:
R. decollata är hermafroditer, vilket innebär att de är tvåkönade. Dessa snäckor är väldigt produktiva när de når adult ålder. De gräver ned sig och lägger flera klasar med ägg inom kort tid. Någon särskild skötsel av äggen krävs inte om man vill låta dem kläckas.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-01-06 16:57 #1 av: MajaL

Coola! Att de är köttätare...

Anmäl
2013-06-26 18:56 #2 av: Smilla W

Intressanta snäckor! Har aldrig hört om predatoriska snäckor förut, har du någon aning om var man kan få tag i dessa?

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Anmäl
2013-11-16 14:27 #3 av: hillalilla

Vad för typ av animaliskt foder funkar? Är det hönsägg som åsyftas eller snäckägg? Insekter? Mask? Kött? Om man ska ge andra snäckor, hur stora funkar?


Är det lätt att hitta äggen om man inte vill ha många?

Anmäl
2013-11-18 23:50 #4 av: MoaL

#3 Jag gav snäckägg och avlivade snäckbebisar till mina decollator. 

Det är nog inte någon stor risk att det blir för många, så deras ägg behöver du inte bekymra dig så mycket om. :) De växer långsamt jämfört med exempelvis Achatina-snäckor och det blev inte särskilt många bebisar heller, i alla fall inte för mig. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2014-11-22 10:37 #5 av: fluffis

Vilken del av världen kommer de från?

Anmäl
2019-11-28 13:49 #6 av: jeonas

Rumina decollata ("bruten sylsnäcka") är en vanlig art runt hela Medelhavet. (Sent svar Ler)

Anmäl