Annons:
Etiketterboende-och-inredningartiklar
Läst 18601 ggr
Smilla W
2013-12-09 21:27

Harmlösa växter som inredning

Snäckor äter, som många förmodligen lagt märke till, det mesta i växtväg som erbjuds. Ett terrarium blir vanligtvis snyggare och trevligare att titta på med lite grönska i, vad har man annars ett terrarium till om inte att titta på? Dock är många vanliga terrarieväxter giftiga vilket inte påverkar de djur som inte äter av dem, hur gör vi då med våra snäckor som faktiskt gör det? Nedan är en samanställd lista på växter som går bra att ha i snäckterrariet.

Dracena sp.

En av de vanligaste Dracena-sorterna är Doftdracena (Dracena fragrans),detta är en mycket lättskött växt med ett palmliknande utseende. Plantan förekommer ursprungligen i de tropiska delarna av Afrika och trivs därför i ett relativt fuktigt klimat. Placera den i ljus men inte direkt sol, temperaturen bör vara omkring rumstemperatur, det vill säga ungefär som för snäckorna. Plantan växer inte jättefort, därför passar sig en ung planta bra i terrarium. Trädet kan de med tiden uppnå en höjd på 15 meter, dock säljs de ofta uppstammade ”miniträd”, det vill säga att stammen kapats och nya grenar vuxit ut vid sidan av snittet, på så sätt kan höjden hållas nere.

En annan sorts Dracena är Guldbandsdracena (Dracaena reflexa). En buske av detta slag kan bli upp till 5 meter hög, dock blir den sällan så stor som inomhusväxt och växer dessutom mycket långsamt. Bladen som sitter längst upp i toppen av grenarna kan bli upp till 5 cm breda och 20 cm långa. Växten trivs bäst när temperaturen ligger mellan 18-25°C i ljus miljö, men inte direkt solljus. Guldbandsdracenan är en tålig växt som klarar av något mindre ljus och oregelbunden vattning.

Guldbandsdracena

Dracena Marginata, eller Kantdracena, trivs såväl i skugga, halvsol eller fullt ljus. Ljusbladade Växter kräver mer ljus än mörkbladade. Växten kommer ursprungligen från Madagaskar och Trivs i varmt klimat, låt inte temperaturen undergå 18°C. Jorden skall vara fuktig hellre än mycket blöt. Trädet blir mellan 4-6 meter högt, men även detta går att hålla ner i storlek på samma sätt som andra Dracenasorter.

Hoya carnosa

Växten vardagligt kallad ”Porslinsblomma” eller ”Hoyaranka” lämpar sig utmärk i snäckterrariet och förekommer naturligt i östra Asien och Australien. Rankan är en epifyt, det vill säga en växt som lever på en annan växt, den behöver därför stöd i form av grenar, stockar eller liknande. Plantan trivs bäst i starkt ljus men klarar av mörkare platser, temperaturen blir ligga kring 16-30°C. Plantan har fått sitt namn ifrån de porslinsliknande blommorna, dessa kan variera i form och färg beroende på sort.

Chlorophytum comosum

Ampelliljan kommer ursprungligen från tropiska delar av Afrika samt Sydafrika, den har med människans hjälp senare spridits till andra platser, bland annat västra Australien. Växten blir vanligtvis inte högre än 60 cm och växer i tuvor. Bladen är långsmala, mellan 0,6-2,5 cm breda och 20-45 cm långa. Vid blomning skickas långa blomstjälkar ut, dessa kan uppnå en längd på 75 cm men böjer sig ofta under sin egen vikt. Ampelliljan trivs bäst på en halvskuggig plats, starkt ljus gör att bladen bleknar i färg. Helgröna sorter kräver inte lika mycket ljus som brokiga, det vill säga flerfärgade. Denna växt är relativt tålig men bör få regelbunden vattning så att bladspetsarna inte torkar ut. Snäckor kan få för sig att äta av denna lockande lättuggade växt. Ampelliljan har en förmåga att ta upp giftiga ämnen från luften vilket gör den till något av en renhållare, dock ska inte detta påverka snäckorna.

Ficus benjamina

Det lättskötta Benjaminfikusträdet tillhör familjen mullbärsväxter och ingår i fikonsläktet. Den lämpar sig utmärkt för att skapa en fin miljö i ditt terrarium. Denna växt förekommer i vilt tillstånd i Södra och sydöstra Australien samt Asien. Ett träd i naturen kan nå en höjd på 30 meter och bli mycket gamla. I Kandy, Sri lanka står en känd Benjaminfikus kvar sedan 1600-talet. Storleken kan hållas ner genom klippning, plantan är dessutom mycket lätt att stickla. Trots att denna växt är mycket tålig trivs den bäst i ljus miljö, håll dessutom jorden fuktig. Denna växt har förmågan att, precis som ampelliljan, ta upp giftiga ämnen ur luften. (OBS! Är du pollenallergiker? Vätskan från detta träd kan vara en korsallergi. Saften från en bruten gren kan vara irriterande för huden, dock är den ofarlig för snäckorna.)

Ficus elastica

Fönsterfikusen, ibland även kallad ”gummiträd” på grund av dess sav, är en storbladig växt som ursprungligen kommer från Asien. Notera att denna växt inte är detsamma som Hevea brasiliensis, det äkta gummiträdet. I naturen kan trädet bli riktigt stort, så mycket som 40 meter, eller i ovanligare fall upp till 60 meter högt. En mindre planta i terrariet ger god klättermöjlighet åt snäckorna då det är en mycket kraftig och tålig växt. Plantan trivs bra i starkt ljus men tål även mörkare miljöer. Håll jorden fuktig och temperaturen mellan 22-30°C.

Hibiscus rosa-sinensis

Hibiskusen finns i en mängd variationer och kan ge en trivsam färgkludd i det annars så gröna terrariet. Varifrån växten ursprungligen kommer är okänt, dock finns en av den närmaste släktingarna till växten i östafrika, denna släkting är fjäderhibiskus. Många av de hibiskusar vi odlar är troligtvis hybrider mellan olika underarter. Buskar kan bli 1-5 meter höga men går att klippa ner till önskad storlek. Bladen kan vara både flikiga och hela beroende på sort, blomman blir mellan 7-15 cm i diameter. Växten kräver rikligt med vatten och trivs bra i en temperatur på 20-25°C, sommartid något varmare och vintertid något svalare.

Hibiskus (Hibiscus rosa-siensis)

Vitis vinifera

Vanlig vindruvsranka är en av de få klätterväxter som fungerar hos snäckor och inte är giftig, dock äter snäckorna av bladen med god aptit när de väl fått smak för dem. Vindruvsrankor kan växa till sig i det oändliga och bli så långa som 35 meter, men lika lätt som de Växter är de lätta att beskära. Denna växt odlas i stora skalor i Europa. Vinrankor trivs bäst i starkt ljus men klarar sig någorlunda i dunklare miljöer. Om du planterar vinranka hos dina snäckor, tänk på att ta bort frukten då den är rik på fosfor (P: 20mg/100g, Ca: 10mg/100g)

Vindruvsranka (Vitis vinifera)

Allmänt

Tänk på att skölja av växternas blad noga innan du planterar in dem hos snäckorna, de flesta Växter som säljs i affär är besprutade med gift. Om växten får stå utanför terrariet ett tag innan inplantering är det bara ett plus i kanten, som rekommenderat ska växten stå i minst ett år för att alla gifter ska vara garanterat borta.

Denna artikel är baserad på mina och andras erfarenheter. Tänk på att inget är ristat i sten, undantag kan förekomma, de Växter snäckor vanligtvis inte äter kan bli mat åt en enskild individ som tar skada, sådant vet man inte i förväg. Om det är fler Växter du vill se på listan som du vet är oskadliga för snäckor, tveka inte med att höra av dig så lägger jag till det.

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

  • Redigerat 2021-06-06 10:31 av Niklas
Annons:
[dynamitella]
2013-12-09 21:36
#1

Tänk på att benjaminfikusar har en väldigt irriterande/giftig saft om man råkar bryta ett blad, eller om invånarna i terrariet äter av bladen.

Smilla W
2013-12-09 21:42
#2

Ja precis, det var därför jag skrev inom parantes att växten kan bidra till korsallergi. kanske var lite otydligt men det var saften jag tänkte på, bra att du tillägger det :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Smilla W
2013-12-09 21:44
#3

ingen av dessa Växter är skadliga för snäckor (Det är det artikeln handlar om, säkra växter), dock kan saften, som du säger, skada oss människor, men inte snäckorna. Det kan jämföras med hur bland annat Spanska sniglar äter vtfläckig flusvamp.

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

[dynamitella]
2013-12-09 21:46
#4

#2

Jag tänkte att snäckorna kunde dö av att äta dem :) Korsallergi skulle jag nog inte säga att det måste vara. Man behöver ju inte vara allergisk mot något alls för att reagera på saften, eller för djur att dö av giftet. Tänkte helt enkelt på att snäckorna kanske skulle mumsa på bladen och dö. 

Men, hör och häpna, så vet jag inget om snäckor! Tänkte bara att jag blev varnad för att jag har denna växt med mina geckoödlor, men då de inte äter blad så var det lugnt :)

RobinF
2013-12-09 21:51
#5

Spjutbräken vill jag se på listan, trivs väldigt bra i fuktiga miljöer och lite halvskugga, annars bränns topparna. Kan bli väldigt buskig under rätt förutsättningar, största plantan som jag har sett va nog 60-70cm i diameter och vissa blad hängde ner lika långt. Har man den i terrarium med lysramp så försök att placera den snett under så att den inte är under full belysning . Då trivs den bäst och behöver den mer ljus så justerar den det själv mha de långa bladen.

That's a cat...Not a horse.

Smilla W
2013-12-09 21:52
#6

#4 Det är klart, men reaktion på saften brukar vara kopplad till en annan allergi eller överkänslighet. Nejdå, det är ingen fara, snäckor äter vanligtvis inte av fikusen men skulle inte heller ta skada av att göra det. Det är lätt att ta miste på om en växt är giftig för olika arter, men snäckor är rätt tåliga djur. Man lär sig något nytt varje dag! :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Annons:
Smilla W
2013-12-09 21:56
#7

Och som sagt, snäckorna brukar inte äta av benjaminfikusen MEN man kan inte ta för givet att plantan klarar sog oskadd, en del snäckor äter nästan vad som helst :p

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Smilla W
2013-12-09 21:57
#8

#5 trevligt! Vet du om arten är ogiftig/ätbar för snäckor? :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

RobinF
2013-12-09 22:02
#9

Har bara hittat info som säger att den är ofarlig, och har haft den hos mina snäckor men dom äter inte av den

That's a cat...Not a horse.

RobinF
2013-12-09 22:05
#10

Hittade denna lista som är riktad till kattägare

Följande Växter är vad man vet ofarliga:

Begonia Begonia 
Trillingblomma Bougainvillea 
Kaktusar, familjen Cactaceae (undvik Opuntia-arter med fina hår som kan ge hudbesvär)
Lyktranka eller Hjärtan på tråd Ceropegia woodii
Ampellilja Chlorophytum 
Cissus Cissus 
Paradisträd Crassula 
Dracena Dracaena 
Aralia Fatsia japonica 
Fikusar och fikon Ficus
Porslinsblomma Hoya 
Flitig Lisa Impatiens walleriana 
Jasmin Jasminum
Höstglöd eller Våreld Kalanchoë Blossfeldiana-gruppen 
Spjutbräken Nephrolepis exaltata, och andra ormbunkar 
Orkidéer, familjen Orchidaceae
Pelargoner Pelargonium 
Fönsterviva Primula obconica 
Saintpaulia Saintpaulia 
Palmaralia, paraplyaralia Schefflera
Julkaktus Schlumbergera
Hemtrevnad Soleirolia soleirolii 
Palettblad Solenostemon scutellarioides 
Doftranka Stephanotis floribunda 
Yucca Yucca

###

That's a cat...Not a horse.

Smilla W
2013-12-09 22:13
#11

Många av dessa Växter passar till snäckor. Jag vet att en hel del ormbunksväxte är ogiftiga… Dock är de även en favorit på menyn hos många snäckor :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

jnielsen
2013-12-10 10:06
#12

Har faktiskt funnits lite av en diskussion inne på "katter i fokus" nu i veckan, huruvida hoya är giftigt eller inte. Enligt giftinformationscentralen så är det en ogiftig växt, i en av artiklarna här på snäckor (i inredning)  så finns en länk till en lista på ofarliga och farliga terrarieväxter, där är den med på ofarliga.

Men på hoya i fokus står det i en artikel att hoya innehåller irriterande växtsaft, jag hittade även en "fråga veterinären" sida på nätet där en veterinär sa att hoya är en blomma som är giftig för människor,därmed också för katter. Dock finns hoya inte med på  Agrias lista över Växter giftiga för katter….

Själv har jag aldrig märkt att växtsaften är irriterande, och som barn fick jag lära mig att man kunde äta blomklasarnas söta saft. Så jag följer Giftinformationscentralens ord om att den är ogiftig. 

På katter i fokus talades det om detta med hoya i den här tråden…

Smilla W
2013-12-10 16:40
#13

#12, jag tror nog att det är som med många Växter. Växten i si är intr giftig men at en saft som en del individer kan reagera på. Precis som att mjöl inte är giftigt men du kan vara glutenintoööerant. Björk är inte heller giftigt men visst kan fu få kraftia reaktioner om du är pollenallergiker.

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Annons:
tsrebel
2013-12-10 21:01
#14

Jeg har forsøkt hoya hos mine snegler. De spiste ikke voksne blad, men alle nye skudd. Til slutt måtte jeg ta den ut. Gullranke (vet ikke hva den heter på svensk eller latin) er en av dem jeg har hatt mest suksess med hos sneglene. Den er ikke giftig, men blir heller ikke spist raskere enn den vokser.

Generelt har jeg tiltro til at sneglene unngår vekster som er skadelige for dem, så jeg fokuserer mer på vekster som ikke blir spist og som tåler konstant fuktige røtter. Mange stueplanter vil tørke ut innimellom, og dør hvis jorda blir for våt.

Smilla W
2013-12-11 07:28
#15

#14, vad jag vet så är gullranka dödligt giftig, i vart fall för människor och andra däggdjur. Den står med på petsnails lista för giftiga Växter. Dock så vet man ju inte förrän man har prövat, funkar den hos snäckor så är det ju utmärkt, den är ju väldigt fin.

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

tsrebel
2013-12-11 13:27
#16

Tack for upplysning! Nå ble jeg litt skeptisk til den. Sneglene spiser en del av den, men den vokser så fort at den klarer seg fint. Det er hovedsakelig nye skudd som blir spist. Det er ingen massedød hos sneglene, men jeg kan ikke garantere at de få dødsfallene som har vært skyldes inntak av denne planten. :/

Smilla W
2013-12-12 07:23
#17

Snäckor är ju rätt tåliga så det behöver inte vara växten som fått dem att dö, men det finns en risk att det var det. Sådanr är ju svårt att veta förrän det är försent tyvärr.

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

RobinF
2013-12-12 18:52
#18

Ska flytta mina snäckor från mitt 30x30x45 till ett 54l akvarium då dom har börjat bli större, nån som vet ifall det går att plantera ner kruksallad å ha som mumsig Inredning? kanske slår rot å växer lite fast den äts upp

That's a cat...Not a horse.

Smilla W
2013-12-12 23:18
#19

#18, tycker det låter som en utmärkt ide! Om den växer eller inte får du tala om för oss efteråt ;)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

RobinF
2013-12-13 00:01
#20

Yes ma'am!

That's a cat...Not a horse.

Annons:
MoaL
2013-12-13 08:30
#21

#15 Gullranka är inte dödligt giftig för oss. 🙂 Enligt Giftinformationscentralen så kan intag ge sveda i mun och svalg och magbesvär. Åtgärden är bara att ge lite dryck, alltså inte särskilt allvarligt. (Dock inte sagt att jag tycker att någon ska testa! 🤐)

Hur pass giftig den är för snäckor vet jag dock inte.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Smilla W
2013-12-13 17:16
#22

#21, Jag skulle nog varken pröva att äta gullranka själv eller ge den till snäckor. Men om någon känner för att testa är det ju fritt fram, dock bör man tänka på att det finns en chans att det kan vara lite giftigt för snäckorna. 🙂

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

kaninsköld
2014-01-06 23:12
#23

Funkar Hedera helix, Murgröna?

Mvh Kaninsköld

Smilla W
2014-01-06 23:21
#24

#23, tyvärr är murgröna giftigt så det skulle jag avråda ifrån.

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Smilla W
2014-01-06 23:22
#25

Gullranka däremot, Som är giftig för oss människor skadar inte snäckor så vitt jag vet. De äter av den men mår inte dåligt.

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

MoaL
2014-01-06 23:50
#26

#25 Har du kommit över ny information, eller har du testat? Gullranka vore - OM det nu är ofarligt - en ypperlig växt, då den trivs i princip under vilka förhållanden som helst, så länge den hålls fuktigt. 🙂

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Smilla W
2014-01-07 10:06
#27

#26, jag vet folk som har testad och har testat hos en del arter själv :) MEN som sagt tidigare, kan inte garantera något men så vitt jag vet har det funkat bra. Känner ni er osäkra är det bättre att låta bli. :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Annons:
Smilla W
2014-01-07 10:09
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

Sen har vi ju den här växten (har glömt vad den heter men ska ta reda på det) som är rätt tålig. Visserligen äter snäckorna lite smått på den men varken de eller vöxter tar skada (Eller för växtens välmående kan man ju tolka det fritt :p )

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

lelli
2014-02-05 10:17
#29

hej jag undrar hur det är med fredskalla? äter snäckorna på den? den är ju giftig vet jag iaf

Smilla W
2014-02-05 17:10
#30

#29, har faktiskt ingen aning. Den enda sättet att ta reda på det är att pröva :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

zoidberg
2014-03-06 09:19
#31

Är det nån som vet om man kan ha flask lillja hos snäckorna.

 Jag har några styckna över.

[deen]
2014-03-06 11:43
#32

#31 De ska inte vara giftiga för människor, och hör hemma i familjen sparrisväxter (men det kanske inte betyder att alla i släktet är ätliga! 😛). Har de inte rätt vassa sågtandade sidor på de långa bladen? Det kanske är ett problem?

Smilla W
2014-03-06 19:45
#33

#31, En sådan har jag hemma i något terrarium, visserligen ej till snäckor men jag tror det skulle gå bra :)

MVH, Smilla

Medarbetare på Snäckor iFokus

Upp till toppen
Annons: